Színházi évadértékelő-évadhirdető

2020.05.27. 12:30

Az új szezon összement

Tizenöt helyett kilenc bemutatóval készül a következő évadára a Miskolci Nemzeti Színház.

Bujdos Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Rendkívül sikeres évad tört derékba – ezt Béres Attila, a Miskolci Nemzeti igazgatója mondta a színházi évadot értékelő, következő szezont meghirdető szerdai online sajtótájékoztatóján.

Mi lesz a járvány után?

Hogy mi támasztja alá az állítást, erről a következő adatokat hallottuk: 368 előadást tartottak március 11-ig, amikor a többi hazai színházhoz hasonlóan Miskolcon is beszüntették a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések részeként az előadásokat. A 2018-2019-es szezon hasonló időszakával összevetve a 2019-2020-as évadban tíz ezerrel több néző előtt játszottak.

Jelenleg három új produkciót próbálnak, ezek még ennek az évadnak a részeként kerültek volna színre – a Szerelmes Shakespeare – rendező: Szabó Máté – és a Francia rúdugrás – r: Mohácsi János –, valamint a Gépnarancs című táncjáték – r: Kozma Attila, koreográfus: Dragos Dániel – bemutatójára várni kell, ameddig ezt a járványügyi intézkedések már megengedik majd.

A színház a járvány idején elmaradt bérletes előadásokat pótolja, és azokat is, amelyekre jegyeket értékesítettek – ígérte az igazgató.

A világjárvány más tekintetben is felülírta a színház elképzeléseit. Január végére elkészültek ugyan a 2020-2021-es évad tervei, de a tizenöt – most meg nem nevezett – bemutató helyett csak kilencre vállalkozhatnak, a teátrumra jellemző műfaji sokszínűség mellett öt nagyszínházi és négy kamaraszínházi előadás jelenti majd a kínálatot.

„Színházi legenda”

Itt dolgozik majd a magyar színház legendás rendezője, Ascher Tamás, aki Harold Pinter Hazatérés című művét viszi színre, Vendégként érkezik Markó Róbert a győri Vaskakas Bábszínházból – Hamupipőke történetének zenés változatát állítja színpadra. Mohácsi János Szomory Dezső Hermelinjéből készít előadást.

A többi előadás:

  • Ábrahám Pál–Alfred Grünwald–Fritz Löhner-Beda: Bál a Savoyban – r: Szőcs Artur
  • W. Shakespeare: Szentivánéji álom – r: Rusznyák Gábor
  • Mel Brooks–Thomas Meehan: Producerek – r: Béres Attila
  • Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – r: Szabó Máté
  • Tracy Letts: Linda Vista – r: Keszég László
  • Petőfi Sándor: A helység kalapácsa – r. Kozma Attila
  • A színház az új évadra felfüggeszti a bérletes rendszert, nem akarva csalódást okozni a bérleteseknek, ha esetleg előadásokat kellene lemondani.

    Az előadások csak jeggyel látogathatóak majd, a bérletesek elsőbbséget élveznek a jegyvásárlás során.

    Erős társulat

    Béres Attila kérdésre azt is elmondta: távozik a társulatból Somhegyi György és Varga Zoltán. Új tagokat nem szerződtetnek. Nagyon jó állapotban lévő, erős társulattal kezdik a következő szezont – mondta a kondícióikról a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila.

    (A borítóképen: Rusznyák Gábor főrendező, Szabó Máté művészeti vezető és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház évadértékelő-évadhirdető sajtótájékoztatóján)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában