Születésnap

2020.05.04. 08:00

„Amit tudok vagy nem tudok, az én vagyok”

Pataki János festőművész 2020. április 13-án töltötte be a 87. életévét. Őt köszönti a Miskolci Galéria.

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Galéria a honlapján két kisfilmet osztott meg a születésnap alkalmából. Mind a kettő kötődik az intézményben legutóbb látható volt, Az elbukás szépsége című 2015-ös Pataki János-kiállításhoz. Az egyik felvétel a megnyitón készült, ahol Tellinger András szerkesztő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a művészt és műveit, illetve az alkotó maga is beszélt a közönséghez.

Filmetűd

A másik összeállítást Fésüs László készítette – az említett kiállítást előkészítő hangfelvételt használta, erre komponálta a tárlatot, a műveket bemutató zsánereket és a Pataki Jánost ábrázoló portréfotókat.

A Miskolcon élő művész a végső soron teljes bizonyossággal aligha megválaszolható kérdéseket veti fel saját alkotói életútjára vonatkoztatva, úgy is, mint ifjú korában indult vívódását: mit kell kezdeni a művészettel. Miért kell még újabb és újabb művészet? „Mit akarok egyáltalán? Mi az, hogy művészet? Mi az, hogy én?” – sorolja. „Azt egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy én kisfiú koromban így alakultam ki” – teszi hozzá, megjegyezve: „mindaz, amit tudok vagy nem tudok, az én vagyok. Húsz-harminc-negyven évvel ezelőtt még nem lehetett tudni, amit később már igen: Pataki János egy keresgélő. Állandóan nyugtalanul kereste önmagát, kereste, hogy mi az, amit keresni kell, merrefelé kell menni. Egy csodálatos keresgélés, csodálatos szép élet, ami az utolsó időkben teljesedik ki és válik egésszé” – mondja Fésüs László filmetűdjében maga a művész, Pataki János.

(A borítóképen: Pataki János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában