Verseny

2020.04.30. 09:00

Koppány lánya szerepére pályázik

Sárát kisgyerekként láthattuk a Fölszállott a pávában, most rockoperában szeretne énekelni.

Hegyi Erika

Lehet, hogy Galambvári Sárát hamarosan Rékaként láthatjuk majd viszont, hiszen ő is pályázott az „István, a király iskolába megy” verseny szólókategóriájában Koppány lányának szerepére. Sára rutinos versenyző, hiszen mindössze 10 éves volt, amikor barátnőivel bejutott a Fölszállott a páva népdal és néptáncverseny televíziós elődöntőjébe.

A tehetséges diáklány ma már nyolcadikos a miskolci Fráter György Katolikus Gimnáziumban, de kisdiákként Abaújszántón élt.

Mint mesélte, azért költözködtek többször is, mert édesapja görögkatolikus pap, és amikor őt áthelyezik egy másik egyházközségbe, akkor az egész család az új helyen talál magának otthont.

Néptánccal kezdődött

– Hajdúdorogon születtem, ott is jártam óvodába, majd Abaújszántóra költöztünk. Az első osztályt már itt kezdtem, az Ilosvai Selymes Péter Általános Iskolában. Heti két néptáncóránk volt, de a tánctanárom, Maier Rajmund, mivel tehetségesnek tartott, azt tanácsolta, hogy járjak a néptánccsoportjába is, a Kis Sulyom együttesbe. Kezdetben csak néptánccal foglalkoztam, versenyekre is jártunk, majd alakult egy énekegyüttes. Ennek tagja volt a tanár bácsi lánya, Maier Cseperke, Plaszkó Kamilla, aki most is az abaújszántói iskolába jár, és én – mesél lelkesen a kezdetekről Sára. Azzal folytatja, hogy népdalokat kezdtek együtt tanulni és énekelni, majd versenyekre nevezte be őket a tanáruk. Ők voltak a Kis Sulyom Énekegyüttes. Sára 3.-os korában az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola kisdiákja lett. 2016-ban adódott az a lehetőség, hogy indulhattak a Fölszállott a pávában. A beküldött videójuk alapján bejutottak a területi válogatóba, innen pedig továbbjutottak a televíziós elődöntőbe. Még a forgatás előtt Sáráék Miskolcra költöztek, Görömbölyre, az iskolája pedig a Fráter György Katolikus Gimnázium lett.

Hatalmas élmény

– A televíziós elődöntőben Agócs Gergely, az egyik zsűritag zoborvidéki gyűjtéséből énekeltünk n é p d a l o k a t . Erős volt a mezőny, nem jutottunk be a középdöntőbe, de így is hatalmas élményt jelentett a verseny és a forgatás. Miskolcon újra elkezdtem táncolni, most már a Szinvavölgyi Néptáncműhelyben, és azóta is táncolok. Három éve pedig hegedülni tanulok. Klasszikus hegedűvel kezdtem, két éve pedig a népi hegedüléssel is ismerkedem. Az éneklést pihentettem, egészen mostanáig. A gimnáziumi énektanárom, Váraljai Réka ugyanis szeptemberben felhívta a figyelmemet az István királyos versenyre. Nagyon örültem neki, hiszen kiskorom óta megvan a rockopera CD-n, és kívülről-belülről fújom az összes dalát. Nagyon szeretem! Réka szerepét választottam, mert úgy gondolom, hogy ez illik leginkább a személyiségemhez – jegyezte meg Sára.

Lehet szavazni

Azzal folytatta, hogy egy szabadon választott dal videójával kellett pályázni a versenyre. Ezt a zsűri elfogadta, így az első fordulóban feltölthette a rockopera első dalát, ez az Ó, Istenem volt. Ezzel is továbbjutott.

– A 60 pályázó közül ott vagyok a legjobb 8-ban, és ide második legjobbként jutottam. A második fordulóra egy új videót kellett készíteni, ezúttal a Halld meg, Uram, a kérésem! című dalt énekeltem, a videó pedig a görömbölyi görögkatolikus templomban készült. A felvétel fent van az interneten, a közönség is szavazhat rá, az eredményhirdetés pedig május 15-én lesz – meséli Sára, hozzátéve –, a verseny legelején nem gondoltam, hogy sikerülhet, volt, amikor nagyon elbizonytalanodtam, mert kemény ellenfeleim voltak, de most már nagyon szeretném megkapni Réka szerepét. Egy nagy álmom valósulna meg ezzel!

A tehetséges énekesre és táncosra május 14-ig lehet szavazni EZEN az oldalon.


Vissza István korába

Az István, a király iskolába megy tehetségkutató versenyre 5000 külhoni és magyar iskola diákjai nevezhettek csoportos és egyéni produkciókban 6–16 éves korig. A rockopera lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a középkori Magyarország viselettörténetét, öltözködési és hajviseleti szokásait, de akár annak máig tartó hatásait, túlélését és újragondolását is. A kor városai, várai, települései mind a mai napig hordozzák az egykori alapítók nevét. A rockopera zenei világa, amely egyesíti a rockzenét, a népzenét, felhasználja a klasszikus szerzők zenei stílusát, olykor eredeti népi hangszereken szólaltatja meg a már jól ismert dallamokat, lehetőséget nyújt arra, hogy a korosztály ebbéli tudását is fejlessze.

(A borítóképen: Galambvári Sára nagyon szeretné Réka szerepét elénekelni az István, a király rockoperában| Fotó: OK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában