Színház

2020.04.25. 16:00

Aláírja a polgármester az állammal a szerződést

A színház és a bábszínház működésére kap támogatást Miskolc az államtól.

20190901 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Miskolci Nemzeti Színház szeptemberben tartotta az évad promóciós rendezvényét Miskolcon a Széchenyi utcában.

Fotó: Bujdos Tibor

Aláírja Veres Pál a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház állami támogatásáról szóló megállapodást – ezt a városháza válaszolta kérdésünkre.

A szerződést a héten kapta meg a miskolci polgármester. A hivatalától származó korábbi tájékoztatásból tudhatjuk: a Miskolci Nemzeti Színházat 653 000 000, a Miskolci Csodamalom Bábszínházat 62 100 000 forint állami támogatás illeti évente, a közös működtetésig, 2024. december 31-ig.

Mint ismert, az említett intézményeket fenntartó miskolci önkormányzatnak – más, hasonló helyzetben lévő színházfenntartókkal egyetemben – a jogszabály tavalyi megváltozása után kérnie kellett az állam támogatását, amennyiben erre igényt tart. Miskolc egyedül nem képes a színháza teljes működési költségét állni, ezért Veres Pál az országban az elsők között fordult a kormányzathoz a közös működtetés iránti kéréssel: az előző évekhez hasonlóan állami támogatást is kapjon a helyi színház. Személyes megbeszélést is folytatott Fekete Péter szakállamtitkárral e tárgyban, és a város kulturális életét érintő egyéb ügyekben is.

Úgy tudjuk: a szerződés aláírásával az állam és az önkormányzat is vállalja: a színház alapműködéséhez egyenlő arányban biztosítják a pénzügyi feltételeket. Az állam évente 644 420 000 forint költségvetési támogatással járul hozzá a Miskolci Nemzeti Színház működéséhez. Ez annyi, mint amennyit az önkormányzat 2019-ben adott és erre az évre ígért a színház működésére. Ez alá nem csökkentheti az önkormányzat a helyi támogatást.

Az államtól további 8 580 000 forintot kap a színház művészeti fejlesztésekre.

Vállalások

A fenntartó vállalásai közé tartozik az idei nagyobb összegű színházi bérfejlesztés, amit a költségvetési támogatás állami részéből kell állnia.

A szerződés kitér a színházigazgatói kinevezésre (az e célra létrejövő szakmai bizottság által javasolt személyt támogatja a város) és a kinevezés visszavonására (ha ilyen terv felmerülne, előzetesen egyeztetik a miniszterrel).

Mint ismert, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának, Béres Attilának a vezetői mandátuma 2020. február 1-től 2025. január 31-ig szól.

(A borítóképen: A Miskolci Nemzeti a köztereken is népszerűsíti programjait| Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában