Széphalom

2020.04.20. 11:30

Aktívan az online térben is

A Magyar Nyelv Múzeuma erősíti a jelenlétét a virtuális térben.

Forrás: MNYM

A koronavírus-járvány miatt március közepétől A Magyar Nyelv Múzeuma, a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi-széphalmi filiáléja is bezárta kapuit. Nem fogad látogatókat, a rendezvények elmaradnak, de az intézmény munkatársai folyamatosan dolgoznak, a legtöbben otthoni munkavégzésben: kutatnak, feldolgoznak, terveket készítenek és erősítik a múzeum jelenlétét az online térben – tudtuk meg Nyiri Péter igazgatótól.

Széles kínálat

Tartalmaikat a legnépszerűbb közösségi oldalon és honlapjukon (nyelvmuzeum.net) is kínálják. Közzéteszik egyebek mellett Múzsák Kertje-­könyvsorozatuk eddigi öt kötetét: tanulmányokat és esszéket a magyar nyelv és irodalom változatos témáiból, közel ezeroldalnyi szöveget és képet.

Weboldalukon „Olvasósarok” című menüpontjukban négy rovatban publikálnak oktatási segédanyagként is használható olvasnivalót. A Kazinczy és kora részben a széphalmi mester életéről és életművéről és a nyelvmúzeum Kazinczy-műtárgyairól adnak hírt; Anyanyelvi művelődés címmel nyelvészeti-nyelvművelési kérdésekről írnak a nyelvi humortól a szótáríráson át a sportnyelvig, illetve a múzeumpedagógiáig.

Facebook-oldalukon hetente új rejtvényekkel szólítják meg az érdeklődőket, külön a diákokat és külön a felnőtteket, a fejtörők összegyűjtve az Olvasósarok Rejtvények alrovatában érhetők el. Klasszikus irodalom témában videósorozatot indítanak (Klasszikus irodalom. Frissítés: most!). A megszólalók a nagyon gazdag magyar szépirodalmi örökségből (a kezdetektől a 20. század végéig) ajánlanak műveket elolvasásra, az ajánlók filmje és szövege (csak írásban megszülető „fülszövegekkel” együtt) is felkerül a nyelvmuzeum.net-re.

Kiállítási képtárukat folyamatosan gazdagítják, és hamarosan virtuális kertbejárásra hívják a Széphalom iránt érdeklődőket.

Van feladat

A nyelvmúzeum épületében a kiállítások tisztításával, gyűjteményi feldolgozással, könyvtárrendezéssel foglalkoznak, elvégzik a szükséges karbantartási feladatokat, javításokat, takarítást.

Készítik az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló, Mesekuckó című kiállítást és az új, állandó Kazinczy-tárlat terveit. Májusban pedig megkezdődnek a kertrekonstrukció – egy Interreg-pályázat forrásából – munkálatai a széphalmi kert 4,4 hektárján.

(A borítóképen: A Magyar Nyelv Múzeuma jelenleg az online térben is erősít)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában