rajzpályázat

2020.04.26. 13:00

Akik lefestették a költeményeket

A gyerekek szívesebben olvasnak, ha ahhoz valamilyen pályázat is kapcsolódik.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Bár a járvány miatt a könyvtárak is zárva tartanak, az élet nem állt meg náluk sem. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár egymás után hirdeti meg versenyeit. Nemrég zárult a „Költői képek” című rajzpályázatuk, aminek végén szebbnél szebb alkotások születtek. A gyerekek legkedvesebb versükhöz készíthettek illusztrációt.

Csapatverseny

– Ennek a pályázatunknak régi hagyománya van, legalább 15 éve buzdítjuk arra a gyerekeket, hogy olvassanak sok szép verset, majd ragadjanak ceruzát, ecsetet, és formákban, színekben fejezzék ki a költő gondolatait – mondta Miklós Katalin, az intézmény gyermekkönyvtárának vezetője. – Minden évben a költészet napjához kapcsolódva hirdetjük meg a versenyt, és április 11-én, azaz a költészet napján tartjuk az díjkiosztót, valamint a kiállításmegnyitót. Mert a pályázathoz kiállítás is kapcsolódik, hogy azok a gyerekek is büszkék lehessenek alkotásukra, akik nem lettek helyezettek. Ebben az évben azonban a járvány miatt minden másként történt. Március közepéig személyesen hozták be a gyerekek a rajzukat, utána már csak e-mailben küldhették be.

Miklós Katalin hozzátette: a beérkezett rajzokat szakmai zsűri bírálta el Somlai Balázs formatervező iparművész, művésztanár vezetésével. A legszebb alkotásokat ezúttal a könyvtár internetes galériájában lehet megtekinteni, a gyerekek a nyereményüket postán kapták meg.

Új pályázat

De már itt a következő pályázat, a Hahó, könyvtár(s)ak! Az olvasásnépszerűsítő sorozat 3. és 4. osztályos általános iskolai tanulóknak szól. A két írásbeli forduló zsűrizése után értékes ajándékokat kapnak a csapattagok. A második forduló feladatainak beküldésére még van idő, hiszen az április 27-e.

Miklós Katalin hangsúlyozta: ezekkel a pályázatokkal természetesen az a céljuk, hogy a gyerekek minél többet olvassanak, hiszen ha rajzolni szeretnének vagy csapatmunkában részt venni, ahhoz mindenképpen meg kell ismerniük a megadott vagy a maguk által választott műveket is.

A Költői képek pályázat első helyezettjei:

I. kategória: Gyurkó Bodza Vica, 1. a osztály, Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola, Markovics-Ritter Merse, 4. a osztály, Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola

II. kategória: Gyarmati Zsófia 8. b osztály, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Miskolc

(A borítóképen: A képen: Gyarmati Zsófia (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium) pályaműve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában