tudományos gyűjtemény

2020.03.02. 17:00

Harmincezer oldalt digitalizáltak

Az év végére, de legkésőbb a jövő esztendő folyamán végeznek a munkával.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Több mint két év alatt mintegy 460 fájlban körülbelül harmincezer oldalnyi dokumentumot digitalizáltak Sárospatakon a Forum Hungaricum Nonprofit Kft., valamint a Sárospataki Református Kollégium tudományos gyűjteményeinek együttműködésében.

Dr. Kovács Áron történész, a tudományos gyűjtemények munkatársa elmondta: a közös munka során a Forum Hungaricum biztosít egy főállású alkalmazottat, aki teljes munkaidőben a szkennelést végzi, intézményük pedig kijelöli azokat a dokumentumokat, amelyek arra érdemesek, hogy bekerüljenek a digitális térbe. Ezek közül kiemelte a Tiszáninneni Református Egyházkerület nyomtatásban megjelent jegyzőkönyveit, az Alsó-zempléni Egyházmegye teljes anyagát, a jogtudós, egykori koronaügyész Finkey Ferenc munkáit; a Sárospataki Ifjúsági Lapok digitalizálása pedig jelenleg is zajlik.

Hozzátette: becslésük szerint ez év végére, de legkésőbb a jövő esztendő folyamán végeznek a munkával, azután a Sárospataki Református Kollégium, valamint a Tiszáninneni Református Egyházkerület általuk őrzött dokumentumai elérhetők lesznek az interneten a kutatók és az érdeklődők számára. Mint mondta, ezek többségükben újságok és folyóiratok.

Dr. Kovács Áron hozzáfűzte azt is, hogy különleges technológiával dolgoznak, ugyanis úgynevezett kétrétegű pdf-anyagot készítenek, ami azt jelenti, hogy a lapokat nem szimpla képként szkennelik be, hanem felismertetik a karaktereket is. Ez jelentősen megkönnyíti a keresést a kutatók számára, ugyanis akár családtörténeti, akár helytörténeti kutatások során nem kell végiglapozniuk több száz, esetenként több ezer oldalt, hanem kulcsszavak segítségével tudnak keresni, ami nagymértékben megkönnyíti a munkát. A digitalizált anyagok a Magyar Nemzeti Digitális Archívum honlapján, a mandadb.hu-n olvashatók. A történész szerint a feldolgozott és közzétett anyagot nemcsak tudományos kutatók olvashatják haszonnal, de akár egy szombat délutáni színvonalas időtöltésre is alkalmas.

(A borítóképen: Dr. Kovács Áron a digitalizált anyaggal)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában