Március 15.

2020.03.15. 14:30

Fontos a külső mellett a belső szabadság is

Mit jelent az ünnep vallásos emberként? Kettősséget hordoz magában.

Tajthy Ákos

A keresztyén emberek számára kettős dolgot jelent a szabadság kérdése, a külső szabadság mellett ugyanis legalább ugyanolyan mélyen megélik a belső szabadságot is – vallja Ábrám Tibor, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója.

Szeretetben tud szolgálni

– Vallásos, keresztyén emberként a március 15-e kapcsán is ezt a kettősséget hordom magamban: a külső szabadságot mindannyian érezzük, és ha ez nincs meg, az nagyon terhes mindenkinek. Annak idején eleink is így érezhették, ezért is küzdöttek érte. A belső szabadságról Jézus Krisztus azt mondta, hogy az ott kezdődik, amikor az ember szeretetben tud szolgálni a másik embernek, a közösségnek. Azt hiszem, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzet miatti megemlékezésünk elsősorban erre a belső szabadságra fókuszálja majd a figyelmet, és meg is méri egyenként és közösségileg is a nemzetünket, hogy tudunk-e a külső körülmények ellenére a belső szabadságnak örülni. Hiszem és vallom, hogy ez a belső szabadság a fontosabb, hiszen ha ez és a belső béke megvan, akkor a külső szabadság, annak korlátozása, esetleg hiánya nem nyom a latba olyan sokat. Hozzáteszem, hálásnak kell lennünk, hogy Magyarországon ma a külső szabadságunk is megvan. Azt gondolom, ha mindkettőt meg tudjuk élni, akkor lehet igazából reményteljes a jövőnk – mondta Ábrám Tibor.

(A borítóképen: Ábrám Tibor| Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában