Elismerés

2020.03.15. 18:00

Fiatal zeneszerzőt díjaztak

Junior Artisjus-díjat kapott a mezőkövesdi származású Tálas Áron zeneszerzői tevékenységéért.

A Junior Prima és háromszoros Gramofon-díjas jazz-zongoraművész, dobos, zeneszerző, a Tálas Áron Trió vezetője Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói kategóriában vehette át az elismerést a Budapest Music Centerben.

Óriási elismerés

– Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke terjesztett fel a díjra, ez egy óriási elismerés számomra, hiszen a korábbi díjazottak között rengeteg olyan művész van, akiket nagyra tartok, úgyhogy nagyon örülök, hogy ilyen formában egy lapra kerülhettem velük – mondta el a díjazott, akinek munkásságát már nem első alkalommal ismerték el, 2013-ban Junior Prima díjat, több ízben pedig Gramofon-díjat kapott. – Arra, az év jazzlemezének járó Gramofon-díjra vagyok a legbüszkébb, amelyet a két évvel ezelőtti, Little Beggar című lemezem megjelenéséért kaptam. Az volt a második albumom, és azért tartom ezt a díjat a legfontosabbnak, mert ez volt az első, de természetesen minden díjnak örülök – foglalta össze a fiatal, 29 éves művész.

A mezőkövesdi zeneiskolában zongorán, furulyán és ütőhangszereken tanult játszani, később fogalmazódott meg benne, hogy komolyabban szeretne a zenével foglalkozni, Miskolcon folytatta tanulmányait, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora és jazzdob tanszékén diplomázott.

Tanít is

– Mindkét hangszert nagyon szeretem, de a zongora az, amivel több időt töltök. Két saját zenekarom van, a Tálas Áron Trió és a Flight Modus – utóbbiban dobolok –, de emellett több formációban is játszok, például Borbély Mihály vagy Lantos Zoltán zenekarában. Mindkét lemezünk trió felállásban jelent meg, zongora, bőgő és dob, a dalokat én írom, az albumokon nagy szerepet játszik a zenekar két másik tagjának, Barcza Horváth Józsefnek és Gyárfás Attilának a játéka – összegezte Tálas Áron, aki a zenélés mellett tanít is, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban jazz-zongorát; illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének tanszékének korrepetitora.

Az Artisjus Egyesület 20. alkalommal adta át a díjakat, a 30 évnél fiatalabb könnyűzenei alkotókat pedig immár hatodik éve ismerték el; a fiatal művészek díjazását külön szakmai bizottság készítette elő. Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, a kitüntetettek közül hárman is a megyénkből kerültek ki. A díj célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kortárs magyar zeneszerzőkre, szövegírókra és zenei produkciókra, valamint az alkotók munkájának elismerése, ösztönzése a továbbiakban. A művészeknek a pályatársak ítélik oda a díjakat, az összegyűlt javaslatok alapján az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről. Az év junior könnyűzenei alkotóinak járó díjat Tálas Áron mellett Hegyi Dóra „Ohnody” és az Antares együttes szerzői közössége vehette át.

(A borítóképen: Tálas Áron a díjátadón | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában