Színház

2020.01.30. 08:30

Színházi támogatás: „kényszerhelyzet van”

Nem értenek egyet a törvénnyel, mert a jogalkotók nem a saját pénzüket költik, hanem közpénzt, így a miskolciak pénzét is.

Jelenet a Hegedűs a háztetőn című előadásból – Görög László

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

Viszont mivel kényszerhelyzetről van szó, támogatják, hogy a városvezetés tárgyaljon a kormánnyal a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház közös működtetéséről. Ezt Simon Gábor, a miskolci polgármestert támogató közgyűlési többség, a Velünk a város frakció vezetője mondta el, miután a képviselőcsoport tárgyalt a megyeszékhely közgyűlése csütörtöki ülésének napirendjére kerülő témáról. Hozzátette: úgy tudják, a tárgyalás a jövő héten elkezdődik. A tárgyalás tényét a városháza is megerősítette.

Tájékoztatást ad

Mint beszámoltunk róla: nem képes teljes egészében biztosítani a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház működési költségeit a tulajdonos miskolci önkormányzat, ezért terjesztett elő a polgármester közös működtetésre vonatkozó kérelmet a kormánynak – és ennek apropóján ad tájékoztatást a képviselőtestület csütörtöki ülésén a városháza.

A háttér

Az említett intézmények eddig sem kizárólag önkormányzati forrásból működtek, a fenntartásból az állam is részt vállalt (valamivel kisebbet, mint az önkormányzat), illetve jutott a társasági adóforintokból, majd e forrás kulturális célú felhasználásának változásával a tao helyett megítélt összegből.

Tavaly év végén módosult a jogi környezet, új eljárásnak nyitva teret – a Miskolcot (is) érintő lényeg: az állami támogatáshoz kérni kell a közös működtetést, ha erre vállalkozik a kormány, a támogatás feltételeiről meg kell állapodni. Lapunknak korábban nyilatkozott Veres Pál polgármester, aki megerősítette: egyelőre az önkormányzat támogatásában lehet biztos a színház és a bábszínház, ez tavaly 644, illetve 58 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában