Generációs művészet

2020.01.31. 19:00

Seres János, Seres László és Seres Dávid kiállítása

Apáról fiúra szálló artisztikum – nagy vállalás a Miskolci Galéria tárlata.

Seres László egy korábbi miskolci kiállítása megnyitóján

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Galéria idei első nagy kiállítása a miskolci Seres képzőművészcsalád három generációját egyidejűleg mutatja be.

Alkotói pályaívek

A Miskolci Galéria a február 6-án, csütörtökön nyíló kiállítás kapcsán emlékeztet: ebben az évben ünnepeljük Seres János festőművész (1920–2004) születésének centenáriumát. A művész alkotói pályája mellett meghatározó pedagógusszemélyiség volt a régió vizuális kultúrájában. Fontos közéleti szakmai tevékenysége megannyi diák, rajztanár, képzőművész szemléletmódját és szakmai tudásának fejlődését segítette. A kiállítás ideje alatt konferenciával tisztelgünk életútja előtt, amelyen pályatársak, kollégák és tanítványok visszaemlékezéseivel idézik fel a mestert. A Seres János-emléknap február 18-án, kedden esedékes.

Fia, Seres László festőművész-restaurátor (1945) a kétezres évek elején lépett újabb intenzív alkotói szakaszába. A tárlaton bemutatott legfrissebb munkái műfaji és művészetfilozófiai szempontból is illeszkednek stabil alapokon nyugvó pályaívéhez, melyet az amerikai absztrakt expresszionizmus és a természeti népek művészete határoz meg.

A legfiatalabb családtag, Seres Dávid (1975–2005) teológuspályára készült, miközben a művészi alkotómunka is szerves része volt tragikusan rövid életének. Eddig ismeretlen festményeit és rajzait édesapja válogatásában láthatja a közönség.

A három alkotó együttes megjelenése különös össze­függésben állítja elénk a Seres család férfi tagjainak közel hét évtizedet felölelő, apáról fiúra szálló artisztikumát és városunk, pátriánk szerepét életükben, művészetükben – ajánlja látogatói figyelmébe az Oda-vissza SERES című kiállítását a Miskolci Galéria.

Tények

Oda-vissza SERES – Seres László, Seres János, Seres Dávid képzőművészek kiállítása

Megnyitó: 2020. február 6. (csütörtök) 17 óra

A tárlatokat megnyitja: Kabai Lóránt költő, Goda Gertrúd művészettörténész, Éliás István kurátor

Helyszín: Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2., bejárat a Széchenyi utcáról)

Nyitvatartási idő: keddtől–szombatig 9–17 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában