Folklór

2020.01.28. 15:30

Nemzetközi elismerés Berecz Lászlónénak

A Matyó Népművészeti Egyesület elnöke a CIOFF-tól kapott kitüntetést.

Tóth Balázs

Berecz Lászlóné a díjjal

Fotó: Tóth Balázs

Az UNESCO folklór­szervezete, a CIOFF Ezüst Érem kitüntetésben részesítette Berecz Lászlónét, a Matyó Népművészeti Egyesület elnökét. A díjat pénteken délután Szigetvári József, a CIOFF magyarországi képviselője, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének alelnöke adta át a Matyó Múzeumban.

Sokat tesznek

Szigetvári József elmondta, a szervezet 1970-ben alakult, hogy megkönnyítse a vasfüggöny két oldalán lévő folklóregyüttesek utazásait. Később az UNESCO fölismerte, hogy a folklórfesztiválok is képviselik a szellemi kulturális örökséget. A CIOFF jutalmazza azokat, akik sokat tesznek ezen a területen. Tavaly októberben a mohácsi főbusó Vikár Csabát és Berecz Lászlónét terjesztették föl Magyarországról a kitüntetésre, és a chilei közgyűlésen oda is ítélték az elismerést.

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere is köszöntötte az egyesületi elnököt, méltatva munkáját, és kívánta, folytassa még sokáig tevékenységét.

Berecz Lászlóné megköszönte a jelölést és az elismerést, amely mindazokat illeti, akik sokat tesznek a matyó jelenért és jövőért. Ez egy nagy kör, nemcsak a kollégái tartoznak bele, hanem azok a kövesdiek is, akik ellátogatnak a rendezvényekre, részt vesznek az egyesületi képzéseken, és ezzel is segítik a matyó kultúra tovább élését. Kiemelte, tíz éve adták be a dokumentációt az UNESCO jegyzékére kerüléshez. Ez nagy előkészítő munkát kívánt, és remek csapat dolgozott rajta, többek között Agócsné Halász Andrea, Viszóczky Ilona, Pap Bernadett, Majnár Márta, támogatta az önkormányzat apparátusa, Hajnerné Tóth Ágnes vagy a Mezőkövesdi Média NKft., amely filmet készített. Nagy volt az összefogás, hiszen a kezdeményezéshez sokan csatlakoztak, magánemberek és cégek is, melyek például levélben fejezték ki támogatásukat. A pályázatnak pedig Csonka-Takács Eszter egyengette útját és kerültek eggyel magasabb kategóriába, és az emberiség öröksége lett a matyó kultúra. Kívánta, szeressék, becsüljék a matyót, járjanak élen abban, amit a népművészet kínál.

Ezt követően a Matyó Múzeumban a magyar kultúra napja alkalmából Vámosi Katalin művészettörténész Hogyan éltek a 19. században? címmel tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában