Séta program

2020.01.10. 18:00

Jutalom a szép írásokért

Hét iskola közel 40 diákja vett részt lapunk Séta-programjában az első félévben.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Csütörtökön tartottuk szerkesztőségünkben a Sajtó és Tanulás (Séta) országos médiapedagógiai program díjkiosztó ünnepségét. A megyénkbeli középiskolák diákjai közel két hónapon keresztül ismerkedtek az Észak-Magyarországgal, a megye híreivel, internetes portálunkkal, a Borsod Online-nal, majd a különböző újságírói műfajokkal. Az újságíráshoz kedvet érző diákok lehetőséget kaptak arra, hogy maguk is kipróbálják, milyen újságírónak lenni.

Olvasóink is találkozhattak novemberben a fiatalok érdekes írásaival az Észak-Magyarország hasábjain. A Séta programon belül azonban versenyt is hirdettünk. Kerestük a legtehetségesebb diákokat, és azt az iskolát, ahonnan a legszínvonalasabb írások érkeznek. Az eredmény már decemberben megszületett, de a téli szünet miatt csak tegnap adtuk át a legjobban teljesítőknek, valamint a diákok felkészítő tanárainak jól megérdemelt jutalmukat.

Bemutatta Fruzsit

A díjkiosztó ünnepség végén Horváth Andrást, a program aranytollas diákját kérdeztük. Mint fogalmazott, nagyon örült, hogy részt vehetett a Séta programban, kiváló lehetőségnek tartotta és nagyon élvezte az újságírást. A legjobban azonban annak örült, hogy interjújában bemutathatta Fruzsit, aki mozgáskorlátozott, látássérült fiatal, de mégis teljes életet él. András az iskola szeretetszolgálatának keretében ismerte meg őt.

– Nem gondoltam, hogy megnyerem a versenyt, de nagyon örülök neki. A jövőben szeretnék majd újságírással foglalkozni – tette hozzá a tehetséges diák.

Az iskolák közötti versenyt a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium nyerte. A diákok felkészítő tanára Hutka Józsefné volt, aki lapunknak elmondta: a gimnáziumnak van egy iskolaújságja, és ennek szerkesztőségével neveztek a Séta programba. A gyerekek lelkesen írtak, de csak a legjobban sikerült írásokat küldték el az Északnak.

– A program nagy érdeme az volt, hogy a gyerekek a gyakorlatban próbálhatták ki azt, amit az elméletben tanultak. A Séta-programban pedig a második félévben is szeretnének részt venni.

A Séta legjobbjai

1. Aranytollas diákújságíró: Horváth András, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium

2. Kulcsár Székely Gábor, Zrínyi Ilona Gimnázium

3. Serfőző Laura, sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium

  • A díjazott diákok júliusban részt vehetnek az országos Séta-táborban
  • A Séta program nyertes iskolája: Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium
  • Az iskola jutalma: 150 ezer forintos ajándékutalvány
  • A legjobb diákújságíró jutalma
  • A programban résztvevő felkészítő tanárok 20-20 ezer forintos könyvutalványt kaptak
  • egy gravírozott „aranytoll” és egy 25 ezer forintos könyvutalvány
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában