Hagyományőrzés

2020.01.16. 18:30

Imádnak dalolni a szirmaiak

Az arany minősítéses Szirmai Szép Rózsák Hagyományőrző Népdalkört a kocsonyafesztiválon hallhatjuk.

Detzky Anna

Szeretik életben tartani a helyi hagyományokat

Forrás: Magánarchívum

Évgyűrűk rovatunk olvasója kereste fel szerkesztőségünket, hogy bemutassa közösségét, a Szirmai Szép Rózsák Hagyományőrző Népdalkört, amely hivatalosan egyesületként bejegyzett szervezet. A csoport számos énekversenyen arany minősítésben és nívódíjban részesült és a tavalyi, harkányi IX. Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-on kiemelt arany minősítést kapott.

Színpadképes csoport

– 2002-ben alakultunk meg mint katolikus énekkar, de néhány hónap múlva már hagyományőrző népdalkörként működtünk tovább, mert a településünknek mint színpadképes csoportnak volt szüksége ránk. Mostanra sajnos a tizenegyből már csak nyolcan maradtunk, de van egy férfi tagunk is, és jelenleg Bukta Ilona a vezetőnk. Minden héten kedden 17 órakor találkozunk. A Miskolc-Szirmai Református Általános Iskolában kaptunk helyet, ott szoktunk gyakorolni. A karvezetőnk és egy énektanárnő segít bennünket a dalok megtanulásában. Hazánk népdalhagyományának teljes palettájáról merítünk, de szívesen választunk borsodi dallamokat. Ezenkívül gyűjtünk a helyi zöldségtermesztési hagyományokkal kapcsolatos énekeket – mesélte Kardinál Sándorné, a társaság pénztárosa.

Jó közösség és hobbi

Két hét kihagyással két fellépése is lesz a csapatnak februárban.

– Meghívtak bennünket a kocsonyafesztiválra, ami február 14–16. között lesz, jelenleg arra készülünk. Többek között a Most jöttünk Gyuláról népdalcsokrot visszük magunkkal, amivel tavaly arany minősítést szereztünk Harkányban. Emellett újra benevezünk az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-ra, ennek is nemsokára, február 29-én rendezik az elődöntőjét. Kétévente pedig Egerben szintén megméretjük magunkat minősítő versenyeken. A közösségünket azért kedveljük, mert ott mindig történik valami, és nagyon jól érezzük benne magunkat. Megbeszéljük a gondjainkat, örömeinket, néha születésnapokat, névnapokat ünneplünk, és imádunk dalolni. Személy szerint én mindig szerettem énekelni, máig dúdolom a slágereket, ha hallom őket a rádióban – lelkesedett.

Széles baráti kör

Dalostalálkozóikon összefogják a környék népdalköreit.

– Tagjai vagyunk a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének, amelynek rendezvényein keresztül több dalkörrel is kapcsolatba kerültünk. Magunk is szervezünk minden évben november első hétvégéjén dalostalálkozókat az önkormányzat támogatásával. A fellépőruháinkra is ők adtak pénzt. A környező falvakból hívunk meg öt-hat népdalos csoportot, akiket az általános iskolában vacsorával vendégelünk meg, amit házi süteményekkel és italokkal egészítünk ki. Jó kapcsolatot ápolunk például a Felsőzsolcai Férfi Kórussal, a Fügödi Férfi Dalárdával Encsről, a csobádi és a sajóbábonyi asszonykórussal, valamint a nyékládházai és mályi népdalkörrel is, akik sokszor viszonozzák a szíves vendéglátást – sorolta olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában