programajánló

2020.01.15. 15:15

Elfogadás és békéltetés, nem csak vallási szemszögből

I. Béke Konferencia címmel egész napos programot rendez pénteken a Tettre Kész Adományvonal és a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Január 17-én pénteken tartják a nagyszabású rendezvényt, melyről Szurasenkó Dániel, az esemény főszervezője árult el nekünk részleteket.

– Délelőtt 10 órától este 7 óráig tart a Miskolc történetében egyedülálló esemény. A konferencia az elfogadást, a békéltetést helyezi középpontba, de nem csak vallási szempontból. Megszólal majd jogi szakember, szociális munkás, zenész és képzőművész is, lesznek előadások, pódium- és kerekasztal-beszélgetések, ahol a hallgatóság megismerheti a különböző álláspontokat, hogy ki hogyan szeretné elérni a békét a világon – vezette be a konferencia célját a Tettre Kész Adományvonal vezetője. – Nagy megtiszteltetés, hogy a nyugalmazott váci megyéspüspök, dr. Beer Miklós is elfogadta a meghívásunkat, akit egy pódiumbeszélgetés során a püspöki szolgálatról, a békéltetésről kérdezek majd. Emellett kiemelném dr. Iványi Gábort, aki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke és a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora is, ő a zsidó-keresztény diskurzusban Markovics Zsolt főrabbival fog beszélgetni – emelte kis Szurasenkó Dániel.

A főszervező azt is elmondta, a konferenciának az a legfőbb célja, hogy egyéni és közösségi szinten is megmozgassa Miskolcot, bekapcsolódjanak idősek, fiatalok, iskolások, tanárok a diskurzusba, hallgassák az előadásokat, és kérdezzenek. Szeretnék interaktívan bevonni a hallgatóságot és nem csak beszélni a békéről, hanem tettekben is megnyilvánítani azt. Amikor vallásközi párbeszédeket szerveznek, nagyon fontos számukra az, hogy legyenek közös projektek, programok, amik meg is valósulnak és amelyekben látható az együttműködés a különböző vallások és más területen dolgozók között. Ezért lesznek a kerekasztal-beszélgetések, ezeket a különböző álláspontokat ismerhetik meg az érdeklődők.

– Úgy vélem, hogy akkor lesz csak igazi béke a világon, ha megismerjük egymást és nem maradunk tudatlanságban, hiszen ez a legnagyobb ellenségünk. A legtöbb ember akkor támad valakit, ha nem ismeri annak értékeit. Ez a konferencia egy misszió, egy értékteremtés, hogy megismerjük egymást, azt, hogy ki miben jó, hogyan hisz, hogyan cselekszik, hogy jobb és szebb legyen a világ. Ezáltal az elfogadás nem csak beszédtéma lesz, hanem az egésznek egy pozitív következménye is – tette hozzá Szurasenkó Dániel.

A konferenciának lesz folytatása is, ebben az évben négy másik településen is szeretnék megtartani a rendezvényt.

Az ünnepélyes megnyitó 10 órakor kezdődik, a rendezvényt pedig egy hangverseny zárja, ahol közreműködik a felvidéki Abaúji Kamarakórus és a Recita Trio Miskolcról. A programokra a belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] e-mail címen vagy a +36 70 417 2616-os telefonszámon lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában