Kiállítás

2020.01.09. 17:00

Az írás gyönyörű képe

Szerdától tekinthető meg A kínai kalligráfia és festőművészet remekei című tárlat.

Detzky Anna

A kínai írás szépségét mutatják meg Miskolcon

Fotó: Bujdos Tibor

2020 januárjában, a novemberi pekingi kiállítást követően Miskolcon, a Tudomány és Technika Háza aulájában látható először a húszelemű, különleges kínai betűk és képek egységéből épülő tárlat. Prof. Zhang Xiaofeng és prof. Zhuang Yibing, a Pekingi Vegyipari Egyetem tanárai a legmagasabb szinten művelik Kína méltán híres írás- és festőművészetét, amelyet most a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének jóvoltából nálunk is bemutatnak.

Festészeti bemutató

A szerdai megnyitón a több ezer éves ázsiai képzőművészet alapvető technikáit is megismerhették, és a kínai élet- és világszemléletből is ízelítőt kaphattak az érdeklődők, továbbá az alkotók festészeti bemutatót tartottak. Az ünnepségen az egybegyűlteket köszöntötte dr. Hajdú László, a Tudomány és Technika Házának tulajdonosa, dr. Kuttor Dániel, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója. Lénárt Levente pedig a Fókusz Gimnázium és Szakképző Iskola részéről elmondta, hogy a tavaszi szemesztertől kínai nyelv oktatása indul.

„A Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete, amit 2013-ban a Pekingi Vegyipari Egyetem, a Miskolci Egyetem és a BorsodChem együtt alapítottak, elkötelezett amellett, hogy elősegítse a Kína és Magyarország közötti nyelvi és kulturális cserét. A napjainkban egyre népszerűbb kínai kalligráfia és festőművészet az ötezer éves kínai tradicionális kultúra fontos része, amely magába foglalja a kínai emberek erkölcsét, gondolkodásmódját, filozófiai koncepcióit és esztétikai tudatát” – magyarázta a többi között prof. Zhang Xiaofeng.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában