Színház

2020.01.27. 19:00

Arra készülnek: lesz megállapodás

Megállapodást szeretne a kormánnyal a színház és a bábszínház közös működtetéséről a miskolci polgármester.

Bujdos Attila

Nem képes teljes egészében biztosítani a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház működési költségeit a tulajdonos miskolci önkormányzat, ezért a polgármester közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjesztett elő a kormánynak.

Erről a tényről a következő közgyűlési ülésen tájékozódnak a képviselők – a városháza előterjesztése elmagyarázza, miért volt szükséges a kormányhoz fordulni. Arra nem térnek ki, milyen tervvel készül a városvezetés tárgyalóasztalhoz ülni, és milyen következményekkel kell számolnia a helyhatóságnak, ha nem sikerül megállapodniuk a feleknek.

Lapunk Veres Pál polgármestert kérdezte.

Ki adja a pénzt?

Mielőtt idéznénk a válaszokat, vázoljuk magát a helyzetet. Az említett intézmények eddig sem kizárólag önkormányzati forrásból működtek, a fenntartásból az állam is részt vállalt, illetve jutott a társasági adóforintokból, majd e forrás kulturális célú felhasználásának változásával a tao helyett megítélt összegből (lásd grafikánkat). A támogatásnak voltak feltételei, amelyeknek számon kérhetően is meg kellett felelni (lásd keretes írásunk).

Tavaly év végén módosult a jogi környezet, új eljárásnak nyitva teret – három csoportba sorolták a színházakat: az államiak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartásúak működési költségeinek biztosítása a fenntartó önkormányzat feladata, ha erre teljes körűen nem képes, kérheti a kormánytól a közös működtetést. Az erre szabott határ­idő 2020. március 1. Amíg az utóbbi kategóriába tartozó esetekben döntés nem születik, az állam nem folyósít támogatást. A pénz megvan rá: a központi költségvetésben szerepeltetik is. De a keretet csak a megállapodáskor nyitják majd meg.

Hogy ez mikor történhet, nem következik a törvény szövegéből, de az tudható, hogy ha a kormány határoz az önkormányzat kérésének a teljesítéséről, a szakminiszternek és az önkormányzatnak 30 napon belül megállapodást kell kötnie. Itt kell megjegyezzük: a miskolci mellett még számos színház- vagy bábszínházfenntartó önkormányzat is érintett. A kormánnyal való tárgyalás előtt egyeztetik álláspontjukat – tudtuk meg.

A megállapodásban a törvény betűje szerint a „miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – a színház közös működtetésének és működésének részletes szabályait; rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét”. „A színház közös működtetésére irányuló megállapodásnak garantálnia kell a közös működtetésben működő színház művészeti szabadságát” – tartalmazza a törvény.

Hogy mindezt milyen feltételekkel, az válaszra vár – a bizonytalanság miatt sok az aggály.

Bízik a megállapodásban

Veres Pál kérdésünkre megerősítette: az intézményi költségvetésből most valóban hiányzik az államtól eddig kapott összeg – a színház esetében 2019-ben 523 millió forint és a tao helyett juttatott 130 millió forint –, egyelőre az önkormányzati támogatás fedezi a 2020-as kiadásokat (2019-es szinten 644,4 millió forint). „Be tudjuk fejezni a szezont, de a következő évadnak legfeljebb a legeslegelejére lesz fedezetünk” – mondta arról, hogy meddig terjednek az önkormányzat anyagi lehetőségei. Aggályosnak nevezte, ha a jogalkotó színházi szezonban gondolkodik, miközben a költségvetés naptári évre készül. Tudniuk kellene mielőbb, hogy az állam részt vállal-e a működtetésből: tervezik a 2020–2021-es szezont, ez a szerződtetések ideje is. Mire tervezzenek? „Azt várjuk, azt kérjük, mielőbb szülessen döntés, hogy külön kell folytatnunk vagy az állammal közös működtetésben” – fogalmazott, hozzátéve: az idő szerepének fontosságát belátva az év elején a legelső hivatali leveleinek egyike volt, amit a színház ügyében írt. Reméli, a kormányzati választ is az elsők között kaphatja meg. Arra készül: lesz megállapodás, nem kényszerülnek már az éppen most zajló évadot is áttervezni. „A vészforgatókönyvbe nem tudunk belegondolni, mert az fűnyírás” – fogalmazott, egyértelművé téve: az állami támogatás esetleges elmaradását nem lehetséges önkormányzati forrásból vagy ugyanabban a nagyságrendben támogatói befizetésekből pótolni.

Kivel csinálják a színházat

Ha lesz tárgyalás, az önkormányzat legalább a 2019-es központi forrásból juttatott összeget szeretné megkapni. És bár szigorú és takarékos városi költségvetést terveznek – azok miatt az anyagi nehézségek miatt is, amelyek az önkormányzati választás óta derültek ki –, készek megadni helyi forrásból ugyanannyit, mint az előző évben.

A miskolci tárgyalási csomag része az is, hogy nem kívánnak változtatni rajta, hogy ki és milyen irányba vezesse a Miskolci Nemzeti Színházat. Az intézménynek az előző önkormányzat döntése révén jogszerűen kinevezett igazgatója van, a művészeti koncepciójával és irányával is egyetértenek. A színház művészeti értékét a mostani városvezetés számára a 150 ezres látogatottság is igazolja. „A város legnagyobb kulturális értéke, amelyet szeretnénk megóvni, és megtartani a város számára. Ennek érdekében szeretnénk mindent megtenni” –mondta Veres Pál.

Az idetartozó tények még: a Miskolci Nemzeti Színház az ország mai területének első kőszínháza. Közel kétszáz éve, 1823 augusztusában nyitott meg. Béres Attila öt éve vezeti a színházat, újabb kinevezése 2020 februárjától 2025. január végéig tart. A folytatásra a felhatalmazást egyhangú szavazással kapta. Az ő és alkotótársai színházépítő gyakorlatát a növekvő nézőszám mellett a szakma és kritikák is visszaigazolják – a Miskolci Nemzetit ma az ország vezető színházai között emlegetik.

Teljes mellszélességgel

Miután nem tudható, mit hoz az esetleges tárgyalás, ha kompromisszumot kell kötni, erről színházi és gazdasági szakértőkből, politikusokból álló szakértői csoport véleményét kéri ki a polgármester, aki megerősítette információnkat: az őt támogató, közgyűlési többséget adó frakció felhatalmazta, hogy teljes mellszélességgel álljon ki a színházért.

„Semmiképpen nem szeretném sem magamra, sem a városvezetésre húzni ezt. Azt vallom, minden, a várost érintő ügyben legyen szakértői és társadalmi kontroll” – tette hozzá. „Egyelőre mindenképpen várakozó állásponton vagyok. És nem vagyunk nyugodtak. Azt hiszem, ebben osztozik Miskolc közvéleménye és az érintettek is. Egyelőre annyit tudok kérni a színháziaktól, legyenek türelemmel, és bízzanak abban, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint megküzdünk értük is.”


A támogatás feltétele ez volt eddig

Az állam eddig is feltételekkel adta a pénzt az olyan státuszú színházaknak, mint a miskolci – írtuk cikkünkben.

Az állami támogatást a „nemzeti” minősítés alapján kapta a színház. A minősítés feltételeit az előadó-művészeti törtvény rögzítette. A nemzeti minősítés feltétele a közszolgáltatási szerződés – a nemzeti minősítésnek és a közszolgáltatási szerződésben foglaltaknak való megfelelésről minden évben beszámolót készít a színház a minisztérium részére. Az évadtervet az eddigi jogszabályok értelmében úgy kellett kialakítani, hogy a közszolgáltatási szerződésben foglalt szempontoknak megfeleljen. Például: minimálisan teljesítendő 280 előadás és 80 000 fizető néző. A prózai, zene- és táncművészeti színpadi alkotások bemutatásán túl opera és balett műfajok rendszeres bemutatása az elvárás (évadonként legalább három bemutató, és a két műfajban összesen legalább 40 előadás). A bemutatandó előadások között rendszeresen szerepelnie kell a klasszikus nemzeti repertoár valamely darabjának. Kortárs magyar művek létrehozásának támogatása, bemutatása és játszása is elvárt, ahogyan évadonként két különböző korosztálynak szóló gyermek- és ifjúsági produkció bemutatása, ezen korosztály színház- és művészetszerető és értő fiatalokká nevelése, nevelési, drámapedagógiai, színház-pedagógiai tevékenységgel kiegészítve. Továbbá együttműködés független, határon túli magyar előadó-művészeti szervezetekkel, és legalább egy nemzetközi fesztivál szervezése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában