Magyar kultúra napja

2020.01.22. 14:30

A „deviszont” kora: használóiban él a magyar nyelv

Tényleg romlik a magyar nyelv? Szükség lenne még egy nyelvújításra?

Bájer Máté

Fábián György a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségében

Forrás: Hajdú-bihari Napló

Fotó: Kiss Annamarie

Kölcsey Ferencről több dolgot is megtanulhattunk az iskolában, azonban kevésbé ismert tény a Himnusz szerzőjéről, hogy aktívan részt vett a mai magyar nyelv kialakításában. A 18–19. század fordulóján a Kazinczy Ferenc mögé gyűlő neológusok célja volt, hogy kibővítsék a szókészletet, rétegeljék és színesítsék a nyelvet. Az idegen szavak helyettesítésének és a stílusújításnak köszönhetően az irodalom támasztotta igényeknek is megfelelővé vált a magyar nyelv – ennek egyik korai példája a Himnusz is.

Mi történt azonban az utóbbi kétszáz évben? Sokan kiáltanak „nyelvromlást”, és féltik a nyelvtant – többek között a deviszont elfogadására, valamint a közösségi nyelvhasználat elterjedésére hivatkozva – az elbutulástól.

Grammatikában jártas kollégánkat, Fábián Györgyöt kérdeztük a témában, aki amellett, hogy a Hajdú-bihari Napló szerkesztője és 2001-től az Anyanyelvápolók Szövetségének a tagja, tavaly első helyezést ért el a Kárpát-medencei korrektorversenyen is, így vitathatatlan a helyesíráshoz fűződő szoros viszonya.

Folyamatos változás

Ő úgy látja, hogy a nyelvtudomány álláspontja, szemlélete időről időre változik annak megítélésében, mit tekinthetünk helyesnek, helytelennek a nyelvben.

– Már az is megítélés kérdése, hogy a tudomány mennyire alkalmazhat értékítéletet a nyelvi jelenségekkel szemben. Manapság azt mondhatjuk: úgy áll a „játszma”, hogy a szűkebb értelemben vett tudományosság többnyire a leíró szempontokra hagyatkozik, nem minősíti a jelenségeket helyesnek vagy helytelennek, pláne nem ír elő használati regulákat nyelvtani szabályoknak álcázva, mert a tudománynak nem ez a dolga.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az értő és érző nyelvművelés ma már gyakran a stilisztika, a nyelvi illemtan területére „húzódik vissza”.

– Például gyerekkorunkban sokan azt tanultuk: a suksükölés súlyos hiba. Ma az egyetemen azt tanuljuk: nyelvjárási alak. Otthon, a konyhában beszélhetek lazán, pongyolán, de ha nyilvánosan szólalok meg vagy írok, akkor – ahogy mondani szokták – illik „ünneplőbe öltözni” nyelvileg is. Ha pedig hivatásos anyanyelvhasználó vagyok, akkor kötelező.

Fábián György szerint a fentiek fényében a „nyelvromlás” ma már inkább tudományosságon kívüli fogalom.

– Maradhatunk annyiban: az élő nyelvek mind-mind változnak, leginkább a szó- és kifejezéskészletük. Folyamatosan megújítja magát a nyelv, új tartalmakhoz új kifejezésbeli elemek születnek, ezek egy része magyar elemekből épül fel, máskor jelentésváltozás eredményez új kifejezésmódot, de gyakran idegen szavak beépülése, magyarosodása is megfigyelhető.

Szelfi és szmájli

– A helyesírási szabályok megváltoztatásakor – amely, szerencsére, nem megy egyik napról a másikra – a szabályzat kidolgozói a szükséges mértékben ügyelni szoktak arra, hogy kövessék a nyelvszokásbeli változásokat, gondolnak arra, hogy az időközben meghonosodó, közkeletűvé váló idegen hangzású és írásmódú kifejezéseket a magyar nyelvhasználók számára könnyebben leírhatóvá tegyék. Fájl, kapucsínó, grépfrút, gírosz, csip, cset (vagy chat), szelfi, szmájli – csak néhány példa az utóbbi, illetve az azelőtti időkből – sorolja Fábián György, akit arról is kérdeztünk, hogy nyelvünk alkalmas-e az irodalmi igényű kifejezésre, esetleg szükség lenne-e egy újabb nyelvújításra. – A magyar nyelv folyamatosan frissíti saját magát. Élő, dinamikus, kellően rugalmas, egyúttal kellően rögzített rendszer, terebélyes irodalmi hagyományai vannak – nemigen szorul ma már központi vezérlésű „újratelepítésre”. Ez persze nem jelenti azt, hogy a sorsa ne rajtunk múlna. Egyenként mi magunk is építjük vagy épp lebontjuk, akár tudunk róla, akár nem. Használatában és használóiban él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában