Smartmúzeum-projekt

2019.12.02. 20:00

Okosodnak a múzeumok

Három ország, hat múzeuma válhat a kor igényeinek megfelelő okosmúzeummá.

Tajthy Ákos

Fotó: Bujdos Tibor

Ukrán, szlovák és magyar közgyűjteményi intézmények hozták létre partnerségi összefogással azt a különleges nemzetközi programot, aminek a kulturális örökségünk, történelmi értékeink folyamatosan korszerű bemutatása a célja. A Smartmúzeum-projekt részleteit hétfőn délelőtt mutatták be Miskolcon.

A kezdeményezést részletesen Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum megbízott igazgatója ismertette, aki elmondta, a két év alatt megvalósuló projektben a résztvevő intézmények különleges célokat vállaltak.

Megújulnak

– A ma működő múzeumokra hatalmas nyomás rendelkezik, hiszen klasszikus értelemben vett múzeumok, ahol a kiállított tárgyak és a látogatók között mindig és mindenhol üvegfalak vannak és ahol a tárgyakhoz sok-sok szöveg kapcsolódik ma már kevésnek bizonyulnak. Ahhoz, hogy napjaink múzeuma megtartsa látogatóit a kőkemény tudomány, az okos és megbízható ismeretterjesztés megőrzése mellett mindig valami egyedit, izgalmasat, világraszólót kell kínálnia. Interaktív formákkal, hatékony és újszerű marketing eszközökkel, korábban nem látott show-elemekkel. Ezt a célt szolgálja a partnerségben megvalósuló fejlesztéscsomag – hangsúlyozta Szolyák Péter.

A projekt a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül, Európai Uniós és hazai társfinanszírozással valósul meg. A partnerséget vállaló intézmények a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Füzéri Várgondnokság, a Kassai Regionális Önkormányzat, a Kassai Regionális Ügynökség, a Munkácsi Történeti Múzeum és vezető partnerként a Kis és Közép Vállalkozás Fejlesztési és Innovációs Egyesület „Uzhgorod – XXI század”.

A fejlesztés részeként a Herman Ottó Múzeum részeként üzemelő a „Pannon-tenger Múzeum” új smart eszközökkel gazdagodik, ehhez kapcsolódóan új virtuális tárlatokat alakítanak ki, valamint létrehoznak egy négynyelvű gyűjteményi adatbázist és honlapot, ahol kezdetnek majd több mint kétszáz műtárgy 3D digitalizált képe is elérhetővé válik.

Okos fejlesztések

A Füzéri várban interaktív oktatási szoftverrel és mobil alkalmazással bővítik a szolgáltatások körét. Emellett új információs pontok, szöveges és illusztrációs anyagok készülnek, és az egyik leglátványosabb elem, hogy elkészül a Füzéri vár interaktív makettje is. A látogatóknak lehetőségük lesz összehasonlítani a jelenlegi állapotot a különféle történelmi korszakok rekonstrukcióival.

A projekt teljes költsége nyolcszázezer euro, amelyből az Európai uniós támogatás hétszázhúszezer euro. Magyar részről a miskolci Herman Ottó Múzeum százezer, a Füzéri Várgondnokság pedig száztízezer euró uniós támogatást nyert el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában