Mese, mese, mátka

2019.12.18. 11:00

A Hernád-völgye legjobb mesemondó diákjai lettek

Kiválóan mondanak mesét és szépen rajzolnak a forrói általános iskola diákjai.

Hegyi Erika

Rontó Zsolt és Mihalkó Margaréta

Forrás: ÉM

Több tehetséges diákkal is büszkélkedhet a Forrói Gárdonyi Géza Általános Iskola. Legutóbb a Hernád-völgyi Tehetségkutató Fesztiválon mutatták meg rátermettségüket. Mesemondás kategóriában dupla siker született, hiszen az első helyezést Rontó Zsolt szerezte meg, a második pedig Mihalkó Margaréta lett a 7–8. osztályosok kategóriájában.

Zsolt azt mesélte lapunknak, hogy igazából csak tavaly derült ki, hogy jól tud szavalni és prózát mondani. Az iskolában ugyanis rendeztek egy szavalóversenyt, mert a pedagógusok Glonczi Péter utódját keresték. Péter tavaly volt nyolcadikos, sok-sok szavalóverseny győztese, ma már dráma tagozatos gimnazista.

Bolondos királyság

– Elindultam az iskolai versenyen, és megnyertem. De játszottam a tanodás színjátszókörben is, a Bolondos királyság című darabot adtuk elő, én voltam a kikiáltó. Azt is nagyon szerettem. Természetesen szívesen indultam a Hernád-völgyi Tehetségkutató Fesztiválon. Szerettem volna, hogy büszke legyen rám az iskolám, a szüleim és a nevelőszüleim. Juhász Erika, a magyartanárnőm készített föl A róka repülése című mese elmondására. Nagyon kedvelem egyébként a meséket, a kistestvéreimnek is szoktam olvasni meséskönyvekből – sorolja Zsolt. Megtudjuk, nemcsak a meséket szereti, de gitározni, énekelni és focizni is. Jövőre pedig már a tokaji kereskedelmi és idegenforgalmi szakközépiskola diákja szeretne lenni.

Mimika, gesztusok

Margaréta 7. osztályos. Őt is magyartanára, Juhász Erika biztatta, hogy induljon a tehetségkutatón, és természetesen a szülei.

– Szeretem a meséket, a versenyen A vénasszony és a halál című mesét mondtam el. Nagyon sokat gyakoroltam, tanárnő sokat segített, hogy minél hatásosabban tudjam előadni a mesét. Megtanította, hogyan hangsúlyozzak, és hogy a mesemondáshoz mimika és gesztusok is kellenek. De arra is ügyelni kell, hogy a szöveg pontos legyen – sorolta Margaréta.

Ő azonban nemcsak kiváló mesemondó, hanem rajzolni is szépen tud. Legutóbb az Otthonunk a Föld rajzpályázaton ért el második helyezést, amit az Encsi Egészségfejlesztési Iroda hirdetett meg.

– Ez a verseny arról szólt, hogy hogyan tudjuk megóvni a Földünket. Én arról rajzoltam, hogy milyen jó lenne, ha nem borítana el mindent a szemét, hanem mindenütt tiszta, zöld, virágzó lenne a környezet – mondta a tehetséges diáklány.

Meg kell említenünk azt is, hogy ennek a rajzpályázatnak a nyertese Gáspár Margaréta lett, aki szintén a forrói iskola diákja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában