Múzeumigazgató

2019.12.02. 18:00

A bizalom újabb öt évet jelentett

Öt évvel ezelőtt pályázta meg és nyerte el Ringer István régész a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma igazgatói posztját.

Bánhegyi Gábor

Ringer István

Forrás: MFB

Fotó: Marcell Szoboszlay

A napokban újabb öt évre kapott megbízást az újhelyi intézmény vezetésére.

Hirtelen döntés

– A Kazinczy-múzeum tíz évvel ezelőtt valamivel hátrébb került a fontossági sorrendben – mondja Ringer István. – Ez természetes is volt, hiszen az akkor Széphalomban nyílt Magyar Nyelv Múzeuma kicsit elvitte a show-t. Másról szólt és szól a két múzeum, a nyelvmúzeum interaktivitásával, lendületével, látványosságával egyik napról a másikra nem lehetett felvenni a versenyt, és meggyőződésem, hogy a mai napig nem is kell. Amikor az újhelyi múzeum élére kerültem, nem volt túl sok elképzelésem. Viszonylag gyors döntés volt. Akkor a sárospataki várban dolgoztam, megláttam a pályázatot és úgy gondoltam, érdemes megpróbálnom. Sok más kiváló jelentkező közül végül mellettem döntöttek, és azóta igyekszem is megfelelni ennek a bizalomnak. Csak a kinevezésem után kezdtem azzal megismerkedni, milyen is a múzeumi munka. Azóta eltelt öt év, ma már egyre több elképzelésünk van arról, mit is szeretnénk csinálni, és ezeket hogyan lehetne meg is valósítani.

Nyitás a város felé

Sátoraljaújhely belvárosában járva, a szűk utcák között bolyongva óhatatlanul az a látogató vagy az ott élő érzése, egyre inkább beszippantja a régi, polgári kisvárosi miliő.

– Erre szerettünk volna mi is ráerősíteni – mondja a múzeum igazgatója. – Kiadtuk a jelszót, legyünk olyan modern kisvárosi múzeum, egy bázis, egy hiteles pont, amely a helyi társadalom felé nyit. Végül is mára úgy tűnik, ez egy szerencsés iránynak bizonyult, az újhelyiek meg­érezték, hogy ránk számíthatnak, és a múzeum körül egy stabil, összetartó közösség épült ki.

Ennek része például az épület egyik kiállítóhelyiségében megidézett egykori újhelyi kávéház, amely amellett, hogy látogatható, már hónapok óta hetente egy alkalommal valódi kávéházként is működik.

Helyi kötődés

– Egyre népszerűbbek a kávéházi délutánjaink a helyi és máshonnan meghívott előadókkal – mondja Ringer István. – Igyekszünk az elő­adásokat úgy alakítani, hogy azoknak újhelyi kötődésük is legyen. A legutóbbi irodalmi estünkön többszörös telt ház volt, vannak, akik az aktuális jegyvásárlásukkor már a következő alkalomra is lefog­lalják a helyüket, hogy biztosan beférjenek. Ezt látva hamarosan elindítjuk ezzel párhuzamos sorozatunkat, amely a helyi borászokkal foglalkozik, akik elmondhatják majd a borfilozófiáról vallott nézeteiket, és természetesen kóstolókat is tartunk majd.

Folytatódó feltárás

Emellett természetesen megmaradnak a hagyományos múzeumi funkciók is.

– Azért azt nem felejtjük el, hogy mi alapvetően múzeum vagyunk – mondja Ringer István. – Az elmúlt öt évben számos remek kiállításunk volt. Van azóta egy új állandó tárlatunk. Számos fejlesztést is sikerült megvalósítanunk. Kialakítottuk a látványraktárat, egy új múzeumpedagógiai helyiséget, és erőteljes közösségépítésbe kezdtünk. A látogatószám folyamatosan nő, évről évre 10-15 százalékkal, így idén már kétszer annyian látogattak el hozzánk, mint öt évvel ezelőtt. A kezdeti kis csapat jelentősen kibővült, ma már húszan dolgozunk a múzeumban. Régészeti feltárási jogkört is kaptunk, így a várossal karöltve már a múzeum folytatja tovább a sátoraljaújhelyi vár feltárását és állagmegóvását a Várhegyen. A jövőben a PIM-nek köszönhetően több fejlesztést is meg tudunk valósítani. Mindemellett tovább folytatjuk az erőteljes marketingstratégiánkat. Még erősebben jelen kívánunk lenni a köztudatban, ezért fokozzuk a jelenlétünket a közösségi médiában. Nekiláttunk egy átfogó várostörténeti kiállítás előkészítésének, folytatódik a várfeltárás. Mindez összesen az elkövetkező két évre elég sok munkát fog adni, aminek természetesen örülünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában