Miskolc

2019.11.22. 12:30

Az élet sokszínűsége zenében elmesélve

Három zeneszerzői vallomás is felcsendül a miskolci szimfonikusok koncertjén.

Élet és elmúlás örök kérdésköre, elválaszthatatlan kettőssége hatja át a Miskolci Szimfonikusok decemberi Hangforrás koncertjének programját. Három zeneszerzői vallomás követi egymást, három különböző évszázad s nézőpont, valamennyi a földi útról, annak céljairól, küzdelmeiről, szép és fájdalmas fejezeteiről szól hozzánk a muzsika nyelvén. Mozart Szabadkőműves gyászzenéje (1785) a komponista két bécsi páholytestvérének állít emléket (egyikük gróf Esterházy Ferenc volt). Bő századnyi idő elteltével, 1908–1909-ben született Gustav Mahler monumentális, szimfóniaszerű dalciklusa Dal a Földről címmel. A hat varázslatosan hangszerelt tételhez kínai versek nyugati átköltéseit használta fel Mahler. Stílusában a romantika hagyományait szervesen folytatva sok szempontból már az új századra tekint a mű. Dragony Tímea zeneszerzői pályája immár egyre szélesebb mederben bontakozik ki az ezredforduló óta. „OBRETAM” címet viselő szimfóniája, amely a Miskolci Szimfonikus Zenekar felkérésére készült, „az élet sokszínűségét, örömeit, boldogságát, nehézségeit, drámaiságát és összetettségét teszi hallhatóvá. A címben szereplő mozaikszót a zeneszerző az életben számára fontos emberi értékek szavainak kezdőbetűiből alkotta meg. O: odaadás, B: bátorság, R: remény, E: elengedés, elfogadás, T: tudásvágy, A: akarat, M: megértés és megnyugvás” – szól a kapcsolódó alkotói önvallomás.


A koncertről

Hangforrás bérlet 2.

December 5., csütörtök 19.00

Művészetek Háza

W. A. Mozart: Szabadkőműves gyászzene (K. 477)

Dragony Tímea: Szimfónia „OBRETAM”; (ősbemutató)

Mahler: Dal a Földről – szimfónia

Ének: Schöck Atala, Kovácsházi István

A Miskolci Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás vezényli

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában