színházi premier

2019.10.11. 12:00

Szerelmi háromszög, Trianon utánról

Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színjátékát mutatja be péntek este a Miskolci Nemzeti Színház.

Méder Noémi

Jelenet az előadásból

Fotó: Bujdos Tibor

A Feketeszárú cseresznyét először 1930-ban mutatták be. Ez a mű hozta meg a szerző számára az igazi sikert és tette ünnepelt drámaíróvá. Most Szőcs Artur rendezésében mutatják be Hunyady színjátékát a Kamaraszínházban.

Közeledve a trianoni diktátum 100 éves évfordulójához, a Miskolci Nemzeti Színház is emléket állít a fájdalmas történelmi eseménynek Hunyady Sándor művével. A trianoni békeszerződés idején játszódó történet nem csupán egy szerelmi szálat bont ki; a határok és a politikai viszonyok átrendeződésének következményei akaratlanul is beszivárognak a mindennapi életbe, Hunyady megmutatja, hogyan befolyásolják a körülmények az egyéni emberi magatartást.

Szőcs Artur elmondta, nem csak Hunyady, de az író édesapja, Bródy Sándor műveit is mindig szerette olvasni, rendezni vagy éppen eljátszani.

– Egy ilyen nehéz szerelmi háromszög igazán színész és rendezőbarát. Mindig úgy választok darabot, hogy figyelembe veszem, melyik színész ért meg arra a bizonyos szerepre, ez nagyon fontos szempont a rendezésemnél.

Az előadás különlegessége az élő zene, melyet a Babra zenekar biztosít. Az együttes a déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait éleszti újjá.

A szerb házaspár, Irina és Dusán, valamint a magyar főbíró, Péterházy Géza szerelmi hármasa adja a színjáték alaptörténetét. A társulat egyik új tagját, Czvikker Lillát láthatjuk Irina szerepében (ő ebben az évadban a Don Juanban is színpadra lépett). A színésznő elmondta, szerencsésnek érzi magát, hiszen olyan társulatba érkezett, ahol mindenki segítőkész és befogadó, a közös munka pedig ezáltal igazán élvezetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában