Miskolc

2019.10.02. 16:00

Miskolc új zongorát kapott

Fontos esemény helyszíne volt kedden este a Kamaraszínház.

Bartók titkos színháza

Fotó: Vajda János

A zene világnapját ünnepelte kedden a Bartók Plusz Operafesztivál a miskolci Kamaraszínházban – a névadó emblematikus hangszeres műveinek zenei világát a színház és a mozgásművészet eszközeivel értelmező előadást mutattak be.

Csúcskategória

Előtte azonban Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szólt a közönséghez, örökös használatra átadva egy Yamaha versenyzongorát a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak.

 

Miután Szászné Pónuzs Krisztina, a város komolyzenei együttesének ügyvezetője köszönetet mondott, a csúcskategóriás hangszert a Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész Selmeczi György szólaltatta meg.

Erős, drámai művek

A zongora maradt az est egyik főszereplője: Brezoczky Gabriella, Selmeczi György és az ifjú tehetség, Balázs Elemér játsszotta el Bartók Béla olyan fontos alkotásait, mint a 3 burleszk, az Allegro Barbaro, vagy a Szabadban.

Selmeczi György az est moderátoraként avatott be a Bartók titkos színháza címmel előadott színpadi fantáziák születésébe: a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező-koreográfus hallgatóival és mesterükkel, Horváth Csabával egy éves munkájuk révén igyekeztek feltárni, megfejteni és megmutatni a művek belső, titkos dramaturgiai szálát, a zene így alakot is öltött. Selmeczi György – akárcsak lapunknak korábban nyilatkozva – most is hangsúlyozta: nem kizárólagos az értelmezésük: hanem a végtelen számú lehetőség közül csupán néhány lehetséges.

Tagadhatatlan: új és érvényes színházi előadás született, valóban erős és drámai, a test és a lélek örömeit és gyötrelmeit megmutató pillanatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában