Operafesztivál

2019.10.09. 12:00

Carreras-koncerttel nyílik a huszadik Bartók Plusz

A miskolci Jégcsarnokban lép fel a világhírű tenor, 2020. június 12-én.

Jose Carreras

Forrás: AFP

Fotó: Sven Hoppe

A bejelentés kedden hangzott el, a Bartók Plusz Operafesztivál rendkívüli sajtótájékoztatóján. Kesselyák Gergely a huszadik fesztivál sztárfellépője nevének bejelentése előtt megelőlegezte: a rendezvény olyan csúcsra jutott, amit még soha meg sem közelített.

Megszólalt a földrészeken átívelő turnékat már nem vállaló spanyol operaénekes menedzsere, Primo Béla is: José Carreras örömmel fogadta a felkérést, szép műsorral, világhírű áriákkal készül Miskolcra.

Szintet léptek

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató részben a fesztivál történetét is felidézte: annak idején Hegyi Árpád Jutocsával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával, és az underground előadóművész Müller Péter Sziámival közösen alapították, majd a színidirektor távozásával a másik két alapító is távozott.

Kesselyák Gergely 2011-ben érkezett vissza, Kriza Ákos polgármester hívására – a gazdasági válság által megtépázott költségvetést örökölt. 2016-ra sikerült körülbelül háromszorosára növelniük a büdzsét, „szűk” félmilliárd forintból gazdálkodnak. A fenntartó önkormányzat támogatására mindig számíthatnak, mondta, ugyanakkor nem hagyott kétséget, hogy szerinte a Bartók Plusz nem helyi, hanem országos ügy kell legyen, s mint ilyen, nem nélkülözheti a kulturális kormányzat anyagi hozzájárulását, s fontos, hogy e tekintetben ne a nulláról kelljen indulniuk, minden évben.

Kesselyák Gergely beszélt arról is, hogy koncepcióváltás is történt: a cél – hogy érdekessé tegyék a világ számára Miskolcot – nem szolgálható pusztán a népszerű operák bemutatásával. Traviátát mindenhol játszanak, jegyezte meg. A fesztivált újrapozicionáló kezdeményezésként írta le a nemzetközi operaíró versenyt, amellyel új, kortárs népoperákat keresnek, bizonyítandó, hogy az opera műfaja nem múzeumba való. Ennek a gyümölcsei mostanra beérni látszanak, értékelt.

Kesselyák Gergely, háttérben José Carreras poszterképével
Fotó: Vajda János

E tekintetben is szintet lépnek most: találkozott és tárgyalt Luciano Pavarotti özvegyével, aki részt vett a férjéről szóló dokumentumfilm miskolci filmfesztiváli bemutatóján.

Nicoletta Mantovani támogatásra érdemes kezdeményezésnek találta a Bartók Plusz Operafesztivált és felajánlotta a segítségét. Ennek értelmében az ötödik nemzetközi operaíró versenyt a miskolci operafesztivál a Luciano Pavarotti Alapítvánnyal közösen írja majd ki, még ebben az évben.

Szimbólum, minőség

Az operafesztivál sajtótájékoztatóján szót kapott a fenntartó önkormányzat képviseletében Alakszai Zoltán jegyző, aki a José Carreras fellépésére vonatkozó bejelentést úgy kommentálta: szimbóluma ez annak a fejlődésnek, ami Miskolcon végbe megy. A fejlődés alapja az a minőség lehet, amely a Bartók Plusz Operafesztivál munkáját jellemzi – hallhattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában