örömzenélés

2019.09.23. 15:00

Illés Lacára is emlékeztek az avasi Szólam klubban

Negyedik évadára hívogatja az improvizációra nyitott zenészeket a közösségi kávézó.

Detzky Anna

Fehér Sándor (középen) az avasi kávézó színpadán

Fotó: Bujdos Tibor

Megkezdte őszi évadát az összművészeti műhelyként induló Szólam klub az Avasi Közösségi Kávézóban, ahol egyúttal Illés „Laca” László egykori zenész, bábszínész, önkéntes társukra emlékeztek. A közösség célkitűzéseiről Fehér Sándort, a klub szervezőjét, a Kalamajka Bábszínház alapítóját és a Róka Lánya zenekar vezetőjét kérdeztük.

Törzsközönség alakult

– Általában Laca születésnapjára, szeptember elejére szoktuk időzíteni a kezdést. Tizenöt évig dolgoztunk együtt Lacával a Csodamalom Bábszínházban, ismert miskolci zenész is volt, és a kávézó életében is fontos szerepet töltött be. Korábban azzal próbálkoztunk, hogy a Szólam klub össz­művészeti műhely legyen, ahol zene, költészet és képzőművészet találkozik. Sok jó esténk volt, amikor egymást követték a különböző fellépők. Két ékszerművész mutatkozott be, több képzőművész, és van, aki verssel érkezett. Többek között járt nálunk Balázs István is, a Feledy-háznak és a Múzsák Kertje Alapítványnak az elnöke – magyarázta a klubvezető.

Az alkalmak csütörtöki, pénteki napokon szerveződnek, itt bárki megmutathatja a tehetségét.

– A zene nagyon erős közösségformáló erővel bír, és egyre inkább úgy tűnik, hogy ez fogja a főszerepet játszani. Mostanra állandó közönségünk alakult ki, akik rendszeresen eljönnek, hogy meghallgassák az örömzenélésünket. A klub lényege, hogy kísérleti jellegű, itt mindenki azt játszik, amit szeretne. Ha valaki éneklésben jó, azt is megteheti, de más művészeti ágak képviselőit is szívesen látjuk. Ezen a nyitónapon például Pallai Krisztina, a Nassera Keleti Táncegyesület vezetője a vendégünk, aki hastáncbemutatót tart. A helyiséget próbateremként is használjuk a Róka Lánya zenekarral egy másik időpontban, és már videóanyagot is vettünk itt föl. Úgyhogy akár ilyesmire is van lehetőség, de azt fontos tudni, hogy a kávézó nonprofit alapon működik, és nincs pénzforgalom – magyarázta Fehér Sándor.

Meglátta az értéket

Az emlékest központi figurája, Laca kávézós múltjáról Szabó Adrienne közösségi szociális munkást, az Avasi Közösségi Kávézót működtető Dialóg Egyesület programjainak szakmai felelősét faggattuk.

– Öt évvel ezelőtt, amikor megkaptuk használatra a helyiséget az önkormányzattól, nagy feladat volt, hogy a helyi lakókkal klub- és kávézószerűvé tudjuk alakítani. Laca az Avason élt, és nagyon nyitott volt mindenre, ami számára értéket képviselt, így elsőként jelentkezett önkéntesnek. Emlékszem, amikor a felújítás legelején még bontani kellett. Laca fehér gitárral állt a kávézó romjai között, és zenélt nekünk. Bár volt egy aranyköpése, hogy nincs a homlokomra írva, hogy zenegép. Tehát én azt játszom, amit szeretnék, de ezzel együtt nagyon jó hangulatot tudott csinálni. Később a szervezési feladatokba is bekapcsolódott, például az ő nevéhez fűződött a Márton-napi gyermekprogram. Szeretett volna egy hiánypótló menedzserirodát létrehozni a miskolci zenészek számára, de sajnos a korai, 2015-ben bekövetkezett halála közbeszólt – mesélte Adrienne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában