Színház

2019.09.28. 12:42

Előadás, kacskaringós úton

Az önzetlen szeretet meséje – zenés mesejáték készült a Miskolci Nemzeti Színházban.

Rusznák Adrienn és Horváth Alexandra

Fotó: Bujdos Tibor

Lázár Ervin meséje nyomán készült a Miskolci Nemzeti Színház új előadása, amelyet szeptember 28-án délután 3 órakor mutatnak be a Kamaraszínházban. A legkisebb boszorkány című zenés mesejátékot Szabó Attila írta színpadra, és ő is rendezte.

Elhozták a jelenbe

Lázár Ervin sosem akarja elhitetni a gyerekekkel, hogy a világ fekete-fehér, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a gonosz méltó büntetését. Ebben a mesében is, amelyben láncra vert sárkány, seprűn lovagoló boszorkányok, táltos lovak elevenednek meg, a rengeteg kaland, csoda és átváltozás mellett leginkább a szerelemről és az önfeláldozásról mesél úgy, hogy a gyerekekre gondolkodó emberekként tekint.

A legjobb, amit tehetünk egy mesével, ha elhozzuk a jelenbe, és nem egy vitrinben őrizzük, mint egy múzeumban – mondja Szabó Attila, aki nemcsak rendezője az előadásnak, de az átiratot is ő készítette. – A színházban a jelen eszközeit használjuk, a jelenhez szólunk vele. Ebből indultam ki az átirat készítésénél is. Az eredeti Ámi Lajos-mese, Lázár Ervin szövege és néhány saját részlet alkotja a színpadi adaptációt, ami a filmes világból építkező zenével és látvánnyal kerül a gyerekek elé, hogy egy varázslatos világba repítse őket. Fontos, hogy egy olyan világot mutassunk meg a gyerekeknek, ami már a felnőttkor felé halad, amiben már nem minden fekete-fehér, ahol nem egyértelmű út vezet a happy endhez, hanem kacskaringókon keresztül jutunk el az erkölcsi tanulsághoz – hangsúlyozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában