Miskolc

2019.08.03. 09:00

Nem felejtenek el a zrínyisek, Zsuzsa néni!

Egyszer úgy fogalmazott: ha megszólal a kórus, megnyílnak az ég kapui.

Hegyi Erika

Homródiné Engi Zsuzsanna

Láttam a betűket, de nem akartam elhinni a jelentésüket. Homródiné Engi Zsuzsanna, egykori gimnáziumi tanárom elhunyt. A Zrínyi Ilona Gimnázium tudatta a hírt mindannyiunk megdöbbenésére, akik a tanítványai voltunk. Zsuzsa néni a Zrínyiben alapította meg az ének-zene tagozatot, mi voltunk az első énekesosztálya. Sokszor mesélte, hogy igazából kórusiskolát szeretett volna, de azt valamiért nem lehetett (talán egy jogszabály volt az akadály), és végtelenül szomorú volt, amikor nyugdíjazása után az ének-zene tagozat is megszűnt a gimnáziumban. Mert Zsuzsa néni élete a kórusmuzsikáról, a zenéről szólt, de úgy, hogy közben végtelen szeretet áradt belőle diákjai felé.

Diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban 1971-től kezdett el tanítani, az ének tagozat 1976-ban indult. Később szakfelügyelő lett, a Kórusok Országos Tanácsának titkára, művészetoktatási szakértő, szervezője, zsűrije számtalan versenynek, több elismerést is kapott élete során, a legbüszkébb mégis a Zrínyi kórusával elért sikerekre volt. 1994-ben a Riva del Garda-i Nemzetközi Kórusfesztiválon elnyerték a Nagydíjat, sőt a kategória-, a közönség- és a karnagyi díjat is. Az Éneklő Ifjúság mozgalom minden alkalommal arany minősítéssel ismerte el a feledhetetlen karnagy munkáját. A miskolci önkormányzat 2012-ben Reményi Ede Zenei Díjjal tüntette ki. Temetése augusztus 12-én 12 órakor lesz a Deszka temetőben. Soha nem felejtünk, Zsuzsa néni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában