Mezőkövesd

2019.08.16. 17:30

Jubileumokat ünnepeltek

A kövesdi mazsorettek tavaly voltak huszonöt, a fúvósok idén hatvanöt évesek. A fesztivál a huszadik volt a sorban.

Tóth Balázs

A mezőkövesdi mazsorettek felvonulása

Fotó: Tóth Balázs

Hosszú, nyolc­éves szünet után rendezték meg ismét a Fúvószenekarok és Mazsorettcsoportok Nemzetközi Fesztiválját Mezőkövesden. Ráadásul jubileumot ünnepeltek, hiszen ez volt a huszadik nagy rendezvény, amelynek a város otthont adott. Nemzetközi jelleget a testvérváros, olasz Petriolo fúvósai és mazsorettjei adtak a fesztiválnak, akiknek produkciói nagy sikert arattak mind szombaton, mind pedig vasárnap a sportcsarnokban tartott gálákon, valamint a felvonuláson.

Csodálatos, tartalmas

Rajtuk kívül felléptek fúvós­ze­nekarok Csömörről, Tisza­fü­red­ről, Balmazújvárosból, Új­­fe­­hér­tóról és Hevesről, ma­­zso­­rettek pedig Balmazúj­vá­ros­ból, Tisza­fü­red­ről, Haj­­­dú­­bö­ször­mény­ből és Füzes­­abony­ból, s természetesen zenéltek, táncoltak a mezőkövesdi fúvósok és mazsorettek is.

– Régen éreztük magunkat ilyen jól, a közönség és a szereplők is. Csodálatos két nap volt, tartalmas, színes, izgalmas, egy kicsit fárasztó is. Jó volt az időjárás és a produkciók is, nemzetközi színvonalat képviseltek, hiszen itt voltak a petriolóiak, akik még nagyobb barátaink lettek – mondta Panyi Zoltán, a Mezőkövesdi Fúvószenekar vezetője. Kifejtette, reméli, újraindul a hagyomány és lesz hazai fesztivál a későbbiekben is. Mindez az anyagiakon múlik, most a város önkormányzatának, illetve egy nagyobb pályázatnak köszönhetően tudták megrendezni. A zenekar idén még tervez szerepléseket fesztiválokon és városi ünnepeken is, legközelebb augusztus 20-án játszanak majd Mezőkövesden. Idén már számos meghívásnak tettek eleget, fölléptek falunapokon, templomi körmeneten is.

Elárulta, a zenekarban voltak, akiknek ez volt az első mezőkövesdi fesztiválja, van utánpótlás, folytatódik a zenekari élet. Méltó rendezvény volt a zenekar 65. születésnapjának megünneplésére, köszönik mindenkinek, aki itt volt, tapsolt, jól érezte magát velük.

Reich Lászlóné, a mezőkövesdi Twister Majorette Csoport vezetője elárulta, az elmúlt években mindig sokan kérdezgették, mikor lesz újra fesztivál, mert örülnének neki. A csoport néhány tagja sem vett még részt nemzetközi fesztiválon, és a kicsik is nagyon élvezték a fellépést, nagy élményt jelentett számukra a részvétel. Örülnének, ha lenne folytatása a rendezvénynek, jók voltak a visszajelzések. A csoport tavaly ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját, amelyről hazai környezetben, szűk körben a közösségi házban emlékeztek meg gálával. Reich Lászlóné kifejtette, a petriolóiak nagyon boldogok voltak, hogy Mezőkövesden léphettek föl, ha minden jól megy, akkor jövőre a kövesdiek utazhatnak hozzájuk Olaszországba. Idén sajnos nem jutottak el külföldre, de a városon belül és a környéken is fölléptek. Év végén lesz hazai fellépésük a csoportoknak, illetve novemberben Balmazújvárosban vesznek részt fesztiválon, s ha addig kapnak még felkéréseket, azoknak is szívesen eleget tesznek.

Egyre jobbak

A 65 éves fúvószenekar alapítói közül Nagy Imre volt jelen a gálán, s nagyon elégedett volt annak színvonalával, mint mondta, egyre jobbak a zenészek, ami köszönhető annak is, hogy a zeneoktatás sokat fejlődött. Amikor ő kezdte zenész pályafutását, még nem volt zeneiskola, később persze bepótolta a tanulást, fúvós karmester képesítést szerzett. Elárulta, 1954-ben kezdett a zenekarban, s 8-9 éve hagyta abba. Kezdetben trombitán játszott, majd szárny­kürtre váltott. Leszerelése után a kövesdi tánczenekarnak harsonásra volt szüksége, arra nyergelt át és a városi zenekarban is azt fújta jó darabig. Baritonkürtösük eltávozása után ő vette át a stafétát, az is volt az utolsó hangszere.

Fújjuk a magunkét című könyvében a mezőkövesdi zenekar addigi, fél évszázados történetét írta meg, ebben felsorolta a nevezetesebb tagokat is. Mint mondta, 1954-ben 24-26-an voltak az alapítók, karmesterük pedig dr. Vinkovits Sándor volt, a gimnázium igazgatója, ő tanította be a zenészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában