Miskolc

2019.07.01. 21:00

Workshopokat szerveznek

Transznacionális Együttműködéseket indított az EMIH a borsodi régióban is.

Detzky Anna

CEDEK Szeretetszolgálat miskolci ételosztása

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pályázati programja miskolci állomására érkezett. Sajtóközleményükben olvasható, hogy „a Transznacionális Együttműködések nevű kétéves projekt időtartama alatt a szervezet rendezvényein szeretne alkalmat és lehetőséget teremteni a nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok megvitatására, a szociális szférában hasznosítható jó gyakorlatok megismertetésére.” A MAB Székházban tartott Az ember és a karitatív szervezetek kapcsolata: Idős emberek a társadalomban című kerekasztal-beszélgetésen az idősgondozás, azon belül is a szociális otthoni ellátás új, innovatív útjairól esett szó.

– Néhány éve, amikor az EMIH-en belül elindult a CEDEK Szeretetszolgálat, rengeteg olyan kérdés fogalmazódott meg, ami pontosan az együttműködési lehetőségeket vagy a lokális, regionális problémamegoldásokat vetette föl. A most folyó pályázat jó lehetőségnek tűnt, hogy fejlődjünk és másokat is hozzásegítsünk ehhez, különösen azokat, akik elszigeteltebben működnek nálunk – osztotta meg Leichter Lilla projektkoordinátor.

Fókuszban Miskolc

Egyeztetéseik alkalmával három szegmens szakemberei között kezdeményeznek párbeszédet.

– Gondolatébresztő elő­adásokat, programokat tervezünk, amelyek helyi szakemberek részvételével lehetséges alternatíváját mutatják meg egy-egy feladat elvégzésének. Workshopjaink az állami és szociális szférában dolgozókat, az egyházi tevékenységet végzőket, illetve a civil szervezeteket célozzák meg. Ha ezt a három faktort le tudjuk fedni, úgy gondoljuk, hogy abból nagyon inspiráló beszélgetések születhetnek. Azt látjuk, hogy a különböző szegmensek képviselői sokszor nagyon jó munkát végeznek a maguk területén, egymásról nem feltétlenül tudva. Rendezvényeinken az együtt gondolkodásra, kapcsolatteremtésre buzdítunk. A borsodi régióra azért esett a választásunk, mert egyrészt az EMIH-nek van miskolci érdekeltsége, ami segítség a helyi szervezetekkel való eredményes együttműködéshez és párbeszédhez. Másrészt olyan szociális kérdéseket feszegető programról van szó, amiben előkerül például az önkéntesség, az adományozás, a roma integráció, a társadalmi reintegráció, illetve az idősgondozás – mutatta be a koordinátor.

Kutatás és könyv

Az együttműködéssel kézzelfogható eredményekben bíznak és hosszú távra terveznek.

– A pályázati programnak távlati célja egy nagyszabású kutatás, amelyhez a work­shopjaink anyaga segítséget nyújt. Több országban kérdőíves felméréssel, szakértő bevonásával értékeljük ki a felmerülő kérdéseket. Az eredmények lokális és globális, illetve mikro- és makro szinten is megjelennek majd. A projekt utolsó szakaszában tréningeket fogunk tartani, hogy a tapasztalatokat visszacsatornázzuk a terepekre. Végül egy könyv formájában elérhetővé tesszük a két év valamennyi tanulságát – zárta az EMIH munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában