XX. Középkori Forgatag

2019.07.17. 14:00

Várjáték és díjugratás a Diósgyőri várban

Minden eddiginél nagyobb látványossággal készül a XX. Középkori Forgatag.

Pap Gyula

Novák Irén

Forrás: ÉM

Négy évvel ezelőtt, 2015-ben adták át a Lovagi tornák terét, és büszkén mondhatom el, hogy ebben a szezonban mintegy 30 ezer látogatót köszönthettünk itt, mely két-két és fél hónap alatt, azt hiszem, kiemelkedő látogatószám, de ami talán még fontosabb: rendezvényeink, sportversenyeink rangos minősítéseket, elismeréseket is elnyertek – tudjuk meg Novák Iréntől, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Az elmúlt négy évben egy óriási szakmai fejlődésen ment keresztül mind a Diósgyőri vár, mind a Lovagi tornák tere, nemcsak a kommunikáció és a marketing, hanem a szolgáltatásfejlesztés területén is – fejti ki.

Európai minősítés

Ennek a kimagasló szakmai munkának az eredménye, hogy a Középkori Forgatag Minősített Európai Fesztivál címet kapott. Az Európai Fesztiválszövetség minősítése azt jelenti, hogy a rendezvény 39 ország legjobbjaival mérettetett meg, és nyerte el ezt a rangos elismerést. A régióban nagyon sok középkori tematikájú rendezvény van, szerettük volna, ha a mi fesztiválunkat meg tudják különböztetni a hasonló rendezvényektől – hangsúlyozza az igazgató. Az elmúlt években sikerült azt elérniük, hogy a hagyományőrzőket már nem kell megkeresni, meghívni, hanem egy olyan rangos eseménnyé nőtte ki magát a Forgatag, hogy saját maguktól jelentkeznek, és a szakmai stáb válogathat a legjobbak közül. Ennek az eredménye, hogy idén vendégül láthatnak egy olyan cseh hagyományőrző csapatot, akik számos nemzetközi filmforgatáson is közreműködtek már, rangos programokban vesznek részt, több korszakot képviselnek, színészeket képeznek harcászati bemutatókra, kaszkadőrjelenetekben vesznek részt.

Életre kel

Július 27-én és 28-án ismét életre kel a történelem Diósgyőrben. Felnőtt és gyerek is része lehet a „középkori képregénynek”. Nemcsak láthatja, át is élheti a dicső múltat. A Diósgyőri vár XX. jubileumát ünneplő történelmi játéka minden eddiginél látványosabb és meghökkentőbb programsorozattal készül. Részesei lehetünk egy hatalmas csatának, itt lesznek a legkeményebb hősök, de lesz vigasság, a kicsiket pedig udvarhölgy és apródképző várja. Izgalmas párviadalokra és fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi előadásokra lehet számítani a Diósgyőri vár legnagyobb történelmi játékán, csaknem kétszáz hagyományőrző részvételével. A királyné vendége lesz Kassai Lajos világrekorder lovas íjász, a modern kori lovasíjászat megteremtője, több Guin­ness-világrekord tulajdonosa, valamint Krekács Zoltán lovas solymász is. A Fehér Farkas – Mónus József világrekorder harci, cél- és távlövő íjász pedig bástyalövéssel kápráztatja el a közönséget.

Első vérig

Itt lesznek a „középkor rock­sztárjai”, a legelszántabb lovagok, akik a lovagi tornán kopjatörésben is összemérik majd erejüket, hogy megküzdjenek a birodalom jó híréért és egy nemes hölgy szívéért. A korabeli összecsapásokon gyakran csak az egyik lovag maradt életben a kopjatörést követően. A felek lóháton, nagy sebességgel rontanak egymás ellen, a céljuk pedig, hogy ellenfelüket kilökjék a nyeregből a hosszú dárdával (kopjával). A látványos bemutató mai formája a legkockázatosabb extrém sportokhoz hasonlítható. A Buhurt Arénában a középkori harcosok sportját is megismerhetik az érdeklődők, ahol bizony nem kímélik egymást a vetélytársak: full-kontakt páncélos vívás zajlik, akár első vérig. A program azonban nem csak a lovagokról szól, hiszen helyet kapnak a középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok és rég elfeledett mesterségek művelői is.

– Az idei különleges Nemzetközi díjugrató verseny augusztus 9-e és 11-e között zajlik a Lovagi tornák terén. Ilyen magas szintű verseny nem volt még ezen a helyszínen – hívja fel a figyelmet Novák Irén. A pénzdíjak szerinti kategóriája is kiemelkedő: 75 ezer euró összdíjazású versenyről van szó. Ebben a régióban még nem volt hasonló, Szlovákiából, Szlovéniából, Szerbiából, Ausztriából, Németországból, Lengyelországból is vannak már jelentkezők. Rangos versenyhelyszínné nőtte ki magát a Lovagi tornák tere, szakmai körökben is nagyon jó a híre, és ez még csak a kezdet: a sportolók a világ legnagyobb versenyeire is elviszik a jó hírét. Nagyon sok város elmondhatja magáról, hogy tud versenyeket rendezni, az azonban, hogy Diósgyőrben egy ilyen négy évszakos homokkal ellátott, dréncsövezett pálya van, ami minden időjárási körülmények között alkalmas a versenyek megrendezésére, nagyon ritka. E mellé társul az a csodálatos természeti környezet, ami körülöleli a létesítményt.

Jó hírét viszik

Azért is szívesen jönnek hozzánk a versenyzők, hiszen itt nem egy kieső pusztában, hanem a város szívében tölthetik a versenyen kívüli időt is. Nagyon értékesek a versenylovak is, külön látványosságot jelentenek a legkülönlegesebb vérvonalú egyedek. A várban is vendégül látjuk a versenyzőket, megmutatjuk az érdekességeket, bízva benne, hogy sokan visszajönnek majd a családjukkal, ismerőseikkel, és jó hírét viszik a Diósgyőri várnak, Miskolcnak. Szeretnénk a helyieket is bekapcsolni ebbe a folyamatba, hogy sajátjuknak érezzék, büszkék legyenek rá, hogy a városban ilyen rangos rendezvényt tartunk. A gyerekek részére rajzversenyt rendezünk, és az első helyezett díja, hogy a legnagyobb versenyszámunk előtt ők maguk is bajnoknak érezhetik magukat és egy csodaszép, barátságos versenylovon, Clintán vezethetik be a versenyzőket az arénába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában