építész alkotótábor

2019.07.12. 08:30

Hello Wood, a Tokaji borvidéknek

Tokaj-Hegyaljára költözött a Hello Wood Építész Mustra alkotótábora.

Bánhegyi Gábor

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diákjai a település központjában álló játszóteret alakítják át a legautentikusabb felhasználók, a helyi gyermekek igényei szerint

Fotó: Ádám János

Harmadik alkalommal költözött a Tokaji borvidékre július 5–12. között több mint 100 fiatal építész és tervező a Hello Wood szervezésében. Az idei Építész Mustra összegyetemi táborában hét településen tíz új alkotás született.

Tilalmasban járva

A Tilalmasban járunk. Mintha egy mesevilágban sétálnánk, pedig Tolcsva határát sem hagytuk el, csak beértünk a szőlődombok alatti erdőbe, ami közel hatvan éve alussza nyugodt álmát. Valamikor hatalmas élet folyt a Tilalmasban lévő erdőben a nyolckádas fürdőben és a Mulatóházban, ahol az 1800-as években Szirmay Ádámnénak üzemelt a kocsmája.

– A Tilalmas a nevét évszázadokkal korábban kapta, hiszen az erdő környéki legelők a báró tulajdonát képezték, így a teheneket nem lehetett odaengedni, így az a terület tilalmas volt a tolcsvaiak számára, így máig ezt az időt őrzi a terület és az itt folyó patak neve – mondja Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere, miközben a gesztenyesor alatt közeledünk a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara által megálmodott tekepálya felé.

 

Az ösvényt úgy kellett visszavenni az erdőtől. A kivágott fákat aprítékozták és ezzel az aprítékkal terítették le az ösvényt magát, visszaadva így az elvettet. Bal oldalon az egykori fürdőház romjai, fent jobbra pedig az egykori Mulatóház még megmaradt épületrésze. Lakója még a közelmúltig volt, aztán betegsége miatt egy otthonba kényszerült, azóta üresen áll az épület.

– Törekedtünk arra, hogy csak az ösvényt használjuk – mondja Dévényi Tamás Ybl- és Prima-díjas építész, amikor bemutatja a projektjüket. – Az 1700-as évek óta használták ezen a területen a bizonyítottan gyógyító hatású vizet. A környéken sehol másutt nem volt ehhez hasonló fürdőház. A Mulatóház adta az ötletet, hogy ha a gyerekeknek vannak játszóterei és játékai, miért ne lehetne a felnőtteknek, hiszen a fürdő és a Mulatóház a felnőttek játszótere volt. Ezért álmodtuk meg ide az ösvény végére ezt a félelliptikus alakú tekepályát, amilyenhez hasonlót 1890 táján Berlinben építettek. Azért ezt a formát valósítottuk meg, mert egy hosszú tekepálya csak tovább nyújtaná a teret, a visszaforduló félelliptikus forma viszont lezár, ráadásul a tekegolyó szinte az indulási részhez tér vissza, így nem kell külön bábuállító, mindenki magának állíthatja a figurákat.

Hogy ez mennyire praktikus, azt természetesen ki is próbáltuk, hiszen olyan jó néha picit játszani.

Tíz egyetem

– Az ország tíz építészeti egyeteme kiegészülve a képzőművészeti egyetem és a tájépítészeti kar diákjaival alkotja a Hello Wood csapatát évről évre – mondja Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója, miközben ballagunk vissza a Szirmay–Waldbott-kastély felé. – Négy évre kaptuk meg a lehetőséget a borvidéktől, hogy megmutathassuk, mit álmodtunk ide, hogy gondolkodunk az adott településről. A program a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával, a régió megújításáért végzett munkához illeszkedve valósul meg.

– Idén is sorsolás útján kapták meg a csapatok a településeket – veszi át a szót Kolossváry Ivett, a fő támogató Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. munkatársa. A mostani táborban 150 diák vett részt. Ahogy haladunk beljebb a projektben, úgy válik egyre csiszoltabbá és magasabb színvonalúvá a közös munka. Jövőre Bodrog­olaszitól Sátoraljaújhelyig a fennmaradó borvidéki települések kerülnek sorra, így a Tokaji történelmi borvidék mind a 27 települése érintett lesz a Hello Wood projektben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában