Operafesztivál

2019.07.08. 21:00

Bartók, a szükséges Plusz

Kedvező volt az idei Bartók Plusz Operafesztivál fogadtatása a sajtóban.

Jelenet a Parasztbecsület című előadásból: Mascagni műve volt idén az Ezrek operája a miskolci Kálváriadombon

Fotó: Vajda János

Bár véget ért az idei miskolci operafesztivál, még mindig jelennek meg összegző jellegű írások a művészeti rendezvényről, az idei kulturális teljesítményekről. A fesztiválról szóló sajtóban olvashatunk alapos szakmai elemzéseket az operaelőadásokról, a minőségről. Mi most a fesztivál és a város kapcsolatát megvilágító részleteket idézünk, a teljesség igénye nélkül.

Lüktet tőle a város

Az Art7 művészeti portálon Bóta Gábor például ezt írja: „A Bartók Plusz Operafesztiválban imádom, hogy él, lüktet tőle a város. Nem csupán az érzékeli, hogy fesztivál van, aki jegyet vált valamelyik rendezvényre, hanem az utcák, terek, templomok, iskolák is benépesülnek művészekkel és persze közönséggel.” Majd az operafesztiváli kezdetekkel kapcsolatban: „volt egy parádés jelszó: »a kultúra várost épít.« Nem elefántcsonttoronyként, nem az elit klubjaként fogták fel a kultúrát, játszottak és játszanak utcákon, tereken, templomokban, iskolákban, számtalan az ingyenes program ismert előadókkal, feltörekvő fiatalokkal egyaránt, és valahogy közben élhetővé vált a város, megtelt kávéházakkal, vendéglőkkel, sétálóutcákkal. (…) A Bartók Plusz Operafesztivál sokakat megmozgat és tényleg várost épít. A kultúra, ami a szükséges plusz, ami nélkül nemigen érdemes élni, de manapság oly gyakran mostohagyereknek számít, »szétspiccel« a városban.”

Következik: a huszadik

Fontos megállapítást tesz a Papageno szerzője, Szatmári Róbert: „ahol az opera nem múlt, hanem intenzív jelen” – írja. Cikkében szintén a közterekre kalauzol: „a halhatatlan és a legkevésbé sem temetendő opera bevette az utcát és a tereket is. Nemcsak műrészleteket, vidám összefoglalókat, beavató színházi játékokat láthatott az arra járó közönség, hanem teljes operákat is (Donizetti: Rita), akár bábelőadás formájában is (Kósa: Kocsonya Mihály házassága). Majd minden nap hallhattunk kórusmuzsikát is, és a klasszikus jazz-swing is jelen volt Boogie és Micheller Myrtill személyében. Az utcazenészek, mutatványosok, bűvészek fesztivál idején már részei Miskolc hétköznapi életének is, pedig ez nem hétköznapi, épp ellenkezőleg.”

Kesselyák Gergely fesztivál­igazgató megígérte, jövőre új, nagyszabású, jubileumi eseménysorozattal térnek vissza, hiszen 20. évfordulóját ünnepli majd a Bartók Plusz – emlékeztet az írás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában