emlékkiállítás

2019.06.01. 12:30

Zoz fotók – Úton: A fotóriporter emlékére

Zoz fotók – Úton címmel nyílt meg Kecskeméti Zoltán fotóriporter emlékkiállítása péntek délután a Művészetek Háza galériájában.

Tajthy Ákos

Törő Irén, Zoltán édesanyja

Fotó: Ádám János

A tárlatot, amelyet Csorba Piroska költő és Kovács Vince, a Bors napilap főszerkesztője nyitott meg, Törő Irén festőművész, Zoltán édesanyja rendezte fia emlékére, aki tavaly május 29-én hunyt el.

 

– Zoltán rengeteget utazott, járt többek között Grúziában, Máltán, Párizsban, Rodoszon, Szlovéniában, Erdélyben, Izraelben, Berlinben, Marokkóban és a Balkánon is. Mindenhol rengeteget fotózott, nagyon jó szeme volt hozzá, olyan dolgokat látott meg a világban, amit más nem. Régóta győzködtem már, hogy hozzunk össze egy kiállítást, viszont nagyon kritikus volt magával, mindig azt mondta: „anya, még hadd gyűjtögessek!”. Tavaly májusban Kazahsztánba készült, és akkor azt mondta, az utat követően már lesz miből válogatni – kezdte Törő Irén.

Az út végül elmaradt. A kazahsztáni út előtt egy nappal Zoltán tragikusan fiatalon távozott közülünk. Édesanyja viszont úgy döntött, az úti fotókból maga állít össze egy csokorra valót, melyet a miskolci közönséggel is megoszt.

A fotó és a sajtó szerelmese

– Ez csak egy parányi szelete az ő munkásságának, több ezer fotója készült útjai során, és akkor a sajtófotókról még egyáltalán nem beszéltünk. Borzasztóan nehéz volt összeállítani, hiszen mindig együtt válogattuk a fotókat, még most is hallom a hangját minden fotóját megpillantva – mondta a gyászoló édesanya.

A tárlatot Csorba Piroska költő és Kovács Vince, a Bors napilap főszerkesztője nyitotta meg. Egyik választás sem véletlen, hiszen Csorba Piroska korábban nyolc éven át tanította a néhai fotóriportert a Herman Ottó Gimnáziumban, aki később éveken át a Borsnál dolgozott. A gimnáziumban és a napilapnál is nagyon szerették Zoltánt, vagy ahogy mindenki hívta, Zozt.

Törő Irén, Kovács Vince és Csorba Piroska a megnyitón | Fotó: Ádám János

– Egy életvidám, örökké mosolygó fiatalember volt, tele tervekkel. A fotózás és a sajtó szerelmese volt. Mindenki szerette, mindenkihez volt egy jó szava. A lapnál is ezért imádták annyira.

Sikerek

Menekültek és a Kilakoltatás fotósorozatával szerepelt az Országos Sajtófotó kiállításon 2015-ben, és 2016-ban Az év fotói című kiadványban jelent meg Birodalmi piknik című alkotásával.

Törő Irén elmondta, később Miskolcon és a fővárosban is szeretné bemutatni a kiállítást kibővítve. Zoz fotói a MÜHA-ban június 30-áig tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában