90. Ünnepi Könyvhét

2019.06.07. 10:00

Könyvünnep kezdődik 12-én

Az Erzsébet tér ad otthont június 12-e és 15-e között a 90. Ünnepi Könyvhétnek és a 18. Gyermekkönyvnapoknak.

Tajthy Ákos

Prokai Margit az idei könyvheti kiadvánnyal

Fotó: Bujdos Tibor

Az ünnep Miskolc számára azonban nemcsak a könyvhét jubileuma miatt kiemelt jelentőségű, hanem azért is, mert idén a borsodi megyeszékhely ad otthont a rendezvény országos és megyei megnyitójának is – hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Örömre ad okot

Nagy Réka, a város kultúráért és kommunikációért felelős polgármesteri biztosa elmondta, az önkormányzat büszke Miskolc „rendkívül gazdag kulturális életére, a nemzetközileg és országosan is ismert nagy rendezvényeire, melyeknek már kilencven esztendeje szerves része az Ünnepi Könyvhét.”

– Miskolc kiemelten fontosnak tartja a II. Rákóczi Ferenc Megyei Városi Könyvtár, valamint a tagintézményeinek támogatását és fejlesztését. Erre rendkívül jó példa a 2017-ben teljesen felújított diósgyőri könyvtár vagy a József Attila Könyvtár felújítása, mely két részletben zajlott és a közelmúltban fejeződött be – hangsúlyozta Nagy Réka.

Dr. Prokai Margit könyvtár­igazgató örömét fejezte ki, hogy ahogyan 1979-ben az ötvenedik könyvünnepnek, úgy idén a kilencvenediknek is Miskolc rendezheti az országos megnyitóját.

Emléktáblát is avatnak

A könyves ünnepeknek több mint százéves hagyományai vannak Európában – ezt már dr. Prokai Margit könyvtár­igazgató jelentette ki. „Az ünnepek sorát Finnország nyitotta meg 1908-ban. A magyar könyves ünnepek hagyományát az olasz példa indította el, annak mintájára kezdeményezte Supka Géza 1927. június 5-én Miskolcon a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének (MKKE) a Kereskedelmi és Iparkamara Erzsébet téri épületében tartott nagygyűlésén a magyar könyvnapok megszervezését. Az első ünnepi könyvhetet 1929. május 12–20. között tartották”.

Erre emléktábla-avatással emlékezik a miskolci önkormányzat, az MKKE és a könyvtár június 12-én a mai MAB-székházban.

 

A 90. Ünnepi Könyvhetet Supka Géza emléktáblájának avatóját követően délután négy órakor Szőcs Géza Kossuth-díjas költő nyitja meg az Erzsébet téren. Köszöntőt mond majd még dr. Kriza Ákos polgármester, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Lafferton Kálmán, a Supka Géza Alapítvány elnöke is.

Rengeteg program

Író-olvasó találkozók, kerek­asztal-beszélgetések, irodalmi kávéház, könyvaukció – csak néhány a rendezvénysorozat színes programjaiból. Dr. Prokai Margit hozzátette, idén első ízben adják át Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019 című verseny díjait, melyre a megyében készült, a megyében működő kiadók által megjelentett könyvek nevezhettek.

A programokról részletesen az idén harminchatodik évfolyamába lépett, és a kerek évfordulóra teljesen megújult Könyvheti újságban olvashatnak, és lapunkban is részletes beszámolóval készülünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában