zenekar

2019.06.16. 16:30

Jól ismert arcok a vadonatúj bandában

Nem csak egy egyszerű tribute-banda a frissen alakult Mini Art-űr.

Horváth Imre

A bemutatkozó koncerten. A színpadon a Mini Art-űr. Balról: Kiss-Rásztóczki Zoltán, Völgyi Béla, Palácsik Béla és Gajdán Szabolcs

Forrás: A zenekar fotója

Egy egészen új banda jelent meg néhány hete a miskolci zenei palettán, azonban a formáció tagjai cseppet sem ismeretlenek sem a városban, sem a zenei színpadokon. A zenekar fuvolás frontembere Völgyi Béla, alias Bécó, aki az elmúlt évtizedekben több formációban is izzította már a zeneszerető közönséget, a teljesség igénye nélkül említhetjük a BMV-t vagy a Veteránrockot. De ott van a bandában Gajdán Szabi is, aki a billentyűket olyan bandákban is kezelte korábban, mint a Unisex és a Slamo Band.

Szeretetet sugároz

A két zenésszel ültünk hát le, hogy beszélgessünk, ők pedig sietve tisztázták: bár nem egy korosztályhoz tartoznak, mégsem először zenélnek együtt. Bécó ugyanis évtizedek óta a zenei pályán van, ahogy meséli, édesapja a Borsodi Rádióban dolgozott, ő pedig a hatvanas évek elején már bejárt a szalagtárba és nagyon megfogta a hangulat, a zene.

– Az 1962-es Ki mit tud? győztese volt a Borsodi Szénbányászati Tröszt kisegyüttese, őket próbán megnézhettem többször, és áhítattal hallgattam a Beatles-dalokat. A hetvenes években kezdtem zenélni, ezzel pénzt keresni. Az 1973-as fesztiválon, amikor egymás után láttam, hallottam a Szíriuszt és a Minit, akkor véglegesen eldöntöttem, hogy nem leszek tanár vagy jogász – amit a család szeretett volna –, hanem zenélni fogok. 1975-től már ez a hivatásom a mai napig is – meséli.

A zenészeknek vannak saját projektjeik is, de hirtelen lett nagy szerelem az új banda, amely elmondásuk szerint igazi örömzenélést hozott számukra. A Mini zenéjét kezdték játszani, mint mondják: bármennyire is rétegzenéről van szó, a zenekar ott volt mindig az LGT mellett, sokan ismerik, szeretik.

– A szabadságot és a szeretetet sugározza ez a zene, és ilyen a mi személyiségünk is. Nem kiforgatva, de egy kicsit a saját arcunkra fordítva adjuk elő ezeket a dalokat, azért Art-űr a név. Az eredeti felállásban nincs gitár, mi gondolkodtunk egy darabig, hogy legyen vagy ne legyen, végül arra jutottunk, hogy ha a Mininek működött nélküle, akkor nekünk is fog. Elképzelhető, hogy vendégzenészként gitáros megfordul majd a koncerteken, de az alapfelállás ez marad – mondják.

Semmi ízfokozó

Nagyon jók a visszajelzések a közönségtől és a szakmától is, ami nagyon biztató számukra. Egy közös cél érdekében próbál mindenki tenni, ami úgy tűnik, nagyon működik. Nemcsak zeneileg, de emberileg is jól együtt tud működni a banda, amelynek másik két tagja Kiss-Rásztócz­ki Zoltán és Palácsik Béla – teszik hozzá.

– Vannak saját dolgaink, de ez a szerelem, amit szeretnénk végigvinni. Jól sikerült összeraknunk, beletettünk, amit kellett, és úgy gondoljuk működik a dolog, azt gondoljuk, hogy van erre a rétegzenére igény, mert ez egy időtálló zene. Nem a világot akarjuk megváltani, ez egy örömzenélés – magyarázza Szabi.

Semmi ízfokozó, semmi színezék, semmi mesterséges adalék, csak természetes dolgok. Nem az a cél, hogy mindenhol ott legyenek, vagy folyamatosan színpadon, hanem csak azt és annyit játszani, amennyi örömet okoz. Igyekeznének olyan programokat megcélozni, ahol vevők lehetnek erre a stílusra és felfogásra, amelyet képviselnek.

Szabi hozzáteszi: vannak olyan dallamötletei, amelyek hasonlóak a műfajhoz, és akár még új dolog is kijöhet a dologból, semmitől nem zárkóznak el, hagyják, hogy alakuljanak a dolgok, és csinálják, ahogy kedvünk van hozzá. A kedv pedig nagyon nagy, mindketten állítják, évek óta nem próbáltak olyan intenzitással és pörgött az agyuk egy projekten annyira, mint most a Mini Art-űr kapcsán.

Nagy lelkesedéssel

– Évek óta nem volt olyan zenei program, munka, ami kapcsán azt éreztem volna, hogy érdemes ekkora energiát belerakni, amikor az ember ezzel kel, ezzel fekszik, ebben éli ki az örömét, bánatát.

Azt érezzük a magunk elfogultságával átitatva, hogy ez egy jó dolog, és érdemes csinálni. Ez volt az a stílus a hetvenes években, amit a fiatalok hallgattak, amire lehetett – ahogy most divatos mondani – a napon chillezni – lelkesedik a billentyűs.

Mint mondják, a Miskolci Zenész Klub berkeiben tartott első koncertjük után nagyon jó volt a visszajelzés a kollégáik részéről is, ami megerősítette, hogy jó úton járnak, és érdemes nagy energiákkal folytatni, amibe belekezdtek. A közönség tehát biztosan találkozhat majd a nyár folyamán a Mini Art-űr zenekarral a megye valamelyik színpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában