90. Ünnepi Könyvhét

2019.06.13. 08:30

Elrajtolt az idei könyvhét

Jumurdzsák is a nézők között sétált, de más regényalakok is ellátogattak a megnyitóra.

Bájer Máté

Népszerű a könyvsátrak idei kínálata

Fotó: Ádám János

A nagy Csillagok háborúja próbán valószínűleg elbuktak volna A 90. Ünnepi Könyvhét és a 18. Gyermekkönyvnapok miskolci megnyitójának látogatói, ugyanis mindenki az Erzsébet tér árnyékosabb, sötét oldalát részesítette előnyben. A délutáni kánikula ellenére így is megtelt a tér fele, majd az érdeklődők az árnyékos részek térnyerésével együtt merészkedtek előrébb.

 

Szerdán számos kiadó, könyvbarát, író, olvasó, költő és pénzköltő gyűlt össze, hogy közös szenvedélyüknek, a könyvnek szenteljék idejüket. A könyvhét alkalmából Miskolc Megyei Jogú Város, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése emléktáblát avatott az Erzsébet téri akadémiai székházban, ahol Supka Géza író 1927-ben javaslatot tett a „szabadtéri könyvünnep” megrendezésére.

Mary Poppins is megjelent

Már a megnyitó előtt oldott hangulat fogadta a kilátogatókat. A könyvtár munkatársai egy kedves játékkal is készültek: híres irodalmi alakok bőrébe bújva járták a teret, a nézőknek pedig egy totószelvényen kellett bejelölni, kikkel is találkoztak. A szervezők a meleg ellenére teljes átéléssel viselték jelmezeiket. Zrínyi Ilona nehéz bársonyruháját öltötte magára, míg Jumurdzsák szemfedője alól figyelte, ahogy Mary Poppins és Greg Heffley önfeledten beszélgetnek.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Alakszai Zoltán, Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Lafferton Kálmán, a Supka Géza Alapítvány elnöke, valamint Szőcs Géza József Attila-díjas erdélyi magyar költő osztották meg könyvhéttel kapcsolatos gondolataikat a hallgatósággal.

Színes kínálat

A Libri, a Szinvapark Líra Könyváruház és a Géniusz Könyváruház mellett a Magyar Nemzeti Levéltár, a Könyvsziget, az Antikvár Kft. a Herman Ottó Múzeum és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület pavilonját is meglátogathatták az érdeklődők. A Géniusz Könyvesbolt elsősorban a könyvheti termésből, népszerű kötetekből és mesekönyvekből állította össze a kínálatát. A Géniusznál arra számítanak, hogy Szabó Magda és Lőrinc L. László könyvei lesznek a sikertermékek, míg a libris sátornál Péterfy-Novák Évát jósolták sikerszerzőnek. Azért is gondolják így, mivel nem csak az üzletekben volt nagy sikere a szerzőnek, de dedikál is pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában