Ünnepi Könyvhét

2019.06.14. 13:30

Az olvasás volt a nap témája

Színes programokkal és trópusi meleggel várta látogatóit a miskolci Könyvtér.

Bájer Máté

Irodalmunk ismert és kevésbé ismert alakjaival is találkozhatunk a könyvtéren

Fotó: Ádám János

Csütörtökön volt a 90. Ünnepi Könyvhét második napja. A két napot többféleképp is lehet értelmezni, hiszen az ideiglenesen Könyvtérnek kikiáltott Erzsébet téren úgy érezte az ember, mintha dupla erővel öntené a nyakába a fényt galaxisunk csillaga.

„Nem baj, hiszen mindenki hozott magával saját árnyékot” – viccelődött az egyik szervező, miközben vízzel teli poharakat nyomott a tikkadó könyvbarátok kezébe. Sajnos a fülledt meleg hatással volt az érdeklődők számára, pedig több érdekes pontja is volt a csütörtöki programtervnek.

Délelőttől kezdve pörgött az élet a színpadon: a nagyvilág meséi, a Szimfónia Program zenekar előadása, a jezsuita gimnázium művészeti csoportjainak produkciói várták a korai érkezőket. Kettőtől Szirbik Bernadett és Rákai András adott elő megzenésített verseket és sanzonokat. Ady Endre ugyanúgy terítékre került, mint Gobbi Hilda – a művésznő egy régi dalocskáját porolták le Szirbik Bernadették, amiben egy megcsalt háziasszony felettébb ironikus hangvételű levelét tolmácsolja férje irodai szeretőjének. Ezután néptánc, verskoncert és a Jazz tanszak is pódiumra került, majd kisorsolták a könyvheti totó győztesét.

A költő Maupassant-t olvas

Bár Serfőző Simon dedikálása elmaradt, költészetből sem volt hiány. Az Irodalmi terasz tegnap is helyi művészek kerekasztal-beszélgetésének adott helyet. A téma stílszerűen az olvasás volt. Kiderült, hogy Regős Zsolt karmester legutóbbi könyvélménye egy Andrew Lloyd Webber életét feldolgozó kötet volt, míg Fecske Csaba költő kedvence Esterházy Péter meg Hrabal, és mindkét miskolci művész rajong Maupassant-ért.

A könyves pavilonok mellett érdekes beszélgetéseket lehetett elcsípni, ami az író–olvasó viszonyrendszerbe engedett bepillantást. Két hölgy Péterfy-Novák Éva kapcsán olyan dolgokat említett például, minthogy „osztálytársam volt, hogyne ismerném”, valamint „ő tetoválta a számat”.

A tér közepén állva olyan érzése támadt az embernek, mintha egyszerre olvasna több könyvet: a színpadon zenéltek, az irodalmi pavilon mikrofonjába anekdotáztak a meghívott vendégek, míg a sátrak felől az eladók mutatták be a kinézett könyveket az érdeklődőknek. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület bemutatta Az Avasi értéktár és a Privát félmúlt legújabb köteteit, és még számos bemutatóra, dedikálásra és egyéb programra is sor került hazánk legnagyobb könyvünnepének keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában