megyenap

2019.06.17. 17:30

A megye kincseit állítják fókuszba a díjakkal

Megyenapot tartottak szombaton Tarcalon. A kulturális programokkal, kirakodóvásárral dúsított rendezvény alkalmat adott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjak átadására.

Serfőző László

Fél évtizedes múltra tekint vissza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Önkormányzat Megyenapja, az idei programnak Tarcal adott helyszínt. A szombati eseményen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Török Dezső a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat elnöke és Butta László tarcali polgármester köszöntötték a megjelent érdeklődőket.

Beszédükben kitértek a megye, a történelmi borvidék, illetve a település múltjára, értékeire. Elhangzott, hogy a megyei testület nem véletlenül jelölte meg ezt a dátumot a Megyenap magtartásához, történelmi esemény indokolta a választást, II. Rákóczi Ferenc fejedelem ekkor lépte át a lengyel–magyar határt csapataival 1703-ban. A történelem a Rákóczi-szabadságharc kezdeteként jegyzi a napot.

A kulturális programokkal, kirakodóvásárral dúsított rendezvény alkalmat adott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjak átadására.

Felfedezésre várva

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke megjegyezte, hogy a díjak a megye szellemi, kulturális és természeti kincseit kívánják fókuszba állítani, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a bizottság által kiválasztott nyolc díjon felül megszámlálhatatlan a már felfedezett és a még felfedezésre váró megyei kincs. A most díjazottak érdemesek arra, hogy beírják magukat Borsod-Abaúj-Zemplén megye történelemkönyvébe.

A Megyenap színfoltja volt a száz tárogatós koncertje, akik Szerencsen tartózkodtak a XXVII. Országos Tárogatós Találkozó alkalmából.

A díjazottak

Az ünnepségen a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat kapta:

Agrár- és élelmiszer-gazdaság szakterületi kategóriában a Karcsaiak Karcsáért Egyesület

Egészség és életmód szakterületi kategóriában a Harsány Települési Értéktár

Épített környezet szakterületi kategóriában Sárospatak Város Értéktár Bizottsága, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Ipari és műszaki megoldások szakterületi kategóriában a Vizsolyi Református Egyházközösség

Kulturális örökség szakterületi kategóriában a Bányász Kulturális Egyesület, Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar

Természeti környezet szakterületi kategóriában a Miskolci Települési Értéktár Bizottság

Turizmus és vendéglátás szakterületi kategóriában Bekecs község

Különdíjat kapott Keresztéte község a keresztétei iskolakápolna nemzeti érték képviseletében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában