Interjú: Baranyi Lászlóval

2019.05.28. 17:30

„Miskolcról indult minden, ami bennem van”

Május elején Miskolcon lépett fel a legendás P. Mobil együttes. Erről és a jövőről is beszélgettünk Baranyi Lászlóval, a P. Mobil énekesével.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Baranyi László

Fotó: Csata Judit

Május első hétvégéjén Acélváros kultikus helyszínén, a Gárdonyi művelődés házban indult el a P. Mobil zenekar Aranylakodalom című turnéja. A cím sem véletlen: a koncertsorozattal ötven éves évfordulójukat ünneplik. A kezdetektől ezer szállal kötődnek városunkhoz, kicsit több mint egy évtizede pedig egy lehengerlő orgánumú és kiállású miskolci fiatalember, Baranyi László tölti be az énekesi posztot az örökmozgó bandában. A koncert és a jövő kapcsán vele beszélgettünk.

Milyen érzés volt a legendás Gárdonyiban, egy jubileumi turné nyitókoncertjén, a szülővárosodban fellépni?

Lóránték mesélték, hogy a P. Mobil gyakran koncertezett ott a régi időkben, ezáltal külön exkluzivitása van a helyszínnek. Személyes emlékeim azonban nincsenek a Gárdonyival kapcsolatban, mert még nagyon kicsi voltam, amikor bezárt a művelődési ház. Egyébként nagyon jó hangulatú hely, jó érzés volt ott játszani, Miskolc és a helyi lelkes közönség miatt meg pláne! Amúgy is nagyon hiányoztak már a szabadtéri bulik a hosszú klubszezon után.

Mennyire tudod átélni a régebbi dalokat?

Azt gondolom, nem függ össze egy dal születési idejével az, hogy mennyire átélhető valaki számára, hiszen emberi érzelmekről van szó. Nem szeretném bizonygatni, hogy mennyire tudom átélni azokat, vagy sem, ha valaki hallgatja, úgyis érzi, hogy mennyire adtam át magam a dalnak.

És az újakat? Közösen születnek a zenék és szövegek?

Először a zenék születnek meg. A próbákon megmutatja mindenki a többieknek a dalötleteit, utána azokból kiindulva az adott témát együtt kiteljesítjük. Az énektémák kamuangollal születnek meg, erre írja Lóránt a magyar szövegeket, amiket egyébként a kezdetektől fogva ő ír.

Aztán ezek a dalok a koncertek alatt még formálódnak, illetve a stúdiózás során szoktam még pár vokál szólammal kidíszíteni a dalokat, legalábbis azokat, amelyek megkívánják.

Hogy érzed, miben változtál szakmailag a P. Mobilban eddig eltöltött tizenegy év alatt?

Sok tapasztalatot és rutint szereztem, ennek biztosan le kellett csapódnia bennem. Például kevésbé vagyok érzékeny arra, ha éppen befelé rosszul szól a színpad, jobban el tudok tőle vonatkoztatni, mint régen. Illetve szerintem letisztultabban énekelek most. De belülről egyébként nem igazán érzi az ember a saját fejlődését, én is csak akkor hallom, hogy változtam, ha régi felvételekkel szembesülök. Olyan ez, mint hogy nem látod a saját változásodat, amikor reggelente belenézel a tükörbe, csak ha viszontlátod magad egy évekkel korábban készült fényképen.

Stúdiózás szempontjából is folyamatosan fejlesztem az eszközparkomat, és úgy gondolom, hogy jobban szólnak az újabb felvételek, bár ez erősen ízlés kérdése is, szóval lehet, hogy csak az ízlésem változott…

Fotó: Csata Judit

Három stúdióalbum és három kislemez jelent meg, mióta te vagy az énekes. Kivetted a részed a lemezkészítés más részéből is az éneklésen kívül?

Igen, 2012 óta valamennyi stúdióanyag hangfelvételét – a dobfelvétel kivételével –, illetve utómunkálatait is én készítem el, emellett pedig a koncertfelvételeket is én keverem és masterelem.

De több anyag jelent ám meg: három stúdióalbum (Mobileum, Farkasok völgye – Kárpát-medence, Csoda történt), egy kislemez (Veletek), egy tripla koncertlemez (Baranyi évek 2008-2017), aminek volt egy korábbi, dupla lemezes verziójú kiadása is (Miskolci kocsonya), három koncert DVD is (Mobileum koncert – Bozsik stadion, Égi zenekar koncert, Volt egyszer egy Ifipark), és van még egy koncertfilm „Honfoglalás határok nélkül” címmel, amit 2016 szilvesztere környékén a tévében is leadtak, de ez egyelőre kiadatlan. Ezeken kívül még egyéb, a zenekar teljes történetét átfogó kiadványok is megjelentek, amikben már én is szerepelek.

Most indult a turné, mik a tervek a jövőre nézve? Lesz folytatása a Csoda történt albumnak?

Szépen alakulnak a turnédátumok, rengeteg koncertet lekötöttünk már a nyárra. Tavaly májusban feldolgoztuk az Ismerős Arcok talán leggyönyörűbb dalát, a Nélküledet, egy rock verziót csináltunk belőle. Egy év alatt már meghaladta a 2 milliót a dal nézettsége a Youtube-on. A nagy érdeklődésre való tekintettel most egy komplett feldolgozáslemezen dolgozunk, amin különböző zenekarok dalai lesznek hallhatóak a mi felfogásunkban. Ez a tervek szerint augusztusban fog megjelenni.

Közben az új lemez anyagán is dolgozunk, ami Aranylakodalom címmel kerül majd a boltokba, és Karácsony környékére várható. Ezen kívül sorra jelennek meg a régi anyagok bakeliten is, többek között a mai felállás Csoda történt anyaga is várható majd ilyen formában.

Milyen gyakran jársz Miskolcon?

Sajnos nem túl gyakran, évente csak egy-két alkalommal, plusz amikor koncertezni jövünk.

Mit jelent számodra a város?

A gyerekkoromat, a maga szépségeivel és nehézségeivel együtt.

Miskolcon kezdtem el énekelni és gitározni is, meg felfedezni a dolgokat, szóval onnan indult minden, ami bennem van.

Nagyon érdekes, ahogy összefonódnak a szálak az életben, hogy pont annak a zenekarnak lettem az énekese, ami annyi szempontból kötődik Miskolchoz, és aminek ekkora kultusza van a városban, ahol születtem és felnőttem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában