Miskolc

2019.05.25. 16:00

Az angyalok hozzák el a Lada Nivát

A Szimfónia programnak szüksége lenne egy autóra. Ebben segítenek az „angyalok” és a miskolci szimfonikusok.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Amikor a hangszer és a zene szociális célokat is szolgál. Ezt tudja a megyénkben már több éve működő Szimfónia program, mely a hangszertanulás segítségével hátrányos helyzetű gyerekeket karol fel a Venezuelából indult „El Sistema” módszer alapján. Május 31-én a program javára rendeznek jótékonysági hangversenyt Miskolcon. A szervező a Rotary Club Miskolci Angyalok, fellépnek a Miskolci Szimfonikus Zenekar muzsikusai. Az érintettekkel beszélgettünk: Csiszárik Emesével, a klub soros elnökével, Szászné Pónuzs Krisztinával, a zenekar ügyvezetőjével, valamint Solymosi Árpáddal és Virág Csabával, a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola vezetőivel.

Hogy esett a választás a Szimfónia programra?

Csiszárik Emese: Tulajdonképpen Antal Mátyás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, karnagya keresett meg minket, hogy szervezzünk egy jótékonysági koncertet. Az ő ötlete volt, hogy a Szimfónia programot támogassuk közösen. Mi megismertük a program lényegét és jelentőségét, ami után egyértelmű volt, hogy melléjük állunk.

Szászné Pónuzs Krisztina: A zenekar nem először áll jó ügyek mellé. Mindig fontosnak tartottuk, hogy segítsük a hátrányos helyzetben lévőket. Tulajdonképpen érintettek vagyunk a Szimfónia programban, hiszen a zenészeink mint oktatók tevékenyen részt vesznek benne. Solymosi Árpád pedig kollégám is volt, jól ismerjük egymást, becsülöm a munkájukat. A céljaik rendkívül fontosak, különösen ebben a régióban.

Mit jelent a Szimfónia program számára a klub és a zenekar támogatása?

Solymosi Árpád: Az anyagi támogatás mellett talán még fontosabb, hogy a zenész szakmát magunk mellé állítsuk. Mi a zenét mint szociális eszközt használjuk. Nyomornegyedekben, kis falvakban, szegregált iskolákban alapítunk zenekarokat, ami Magyarországon új keletű módszernek számít, hiszen nem a hagyományos zeneiskolai oktatást végezzük. A hangszereket és a zenét arra is használjuk, hogy elérjük a családokat, felvegyük velük a kapcsolatot és úgynevezett mentorokat adjunk a családok mellé a zenetanárok személyében. Fontos küldetésünk, hogy ezt a szakmával elfogadtassuk. Nagyon nagy megerősítés számunkra, hogy a Miskolci Szimfonikus Zenekar mellénk áll.

Milyen múltra tekint vissza a Rotary Club Miskolci Angyalok csoportja?

Csiszárik Emese: Fiatal klub vagyunk, 2017 májusában alakultunk, de a rövid idő alatt is számos programot és közösséget támogattunk. Segítettünk tehetséggondozással foglalkozó tevékenységeket, egészségügyi intézményeket, szociálisan rászoruló csoportokat és különböző sporttevékenységeket. De például részesei voltunk annak is, hogy a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet zongorája megújuljon. Jelenleg 21 tagja van a Miskolci Angyalok klubnak. Mindannyiunknak vannak ötletei, de szavazással döntjük el, hogy ki legyen az adott programban a gyűjtött adomány kedvezményezettje.

Melyek voltak azok a legfontosabb ügyek, amik mellé odaállt a zenekar?

Szászné Pónuzs Krisztina: Többször álltunk már jó ügyek mellé, de amióta én vagyok az ügyvezető, jótékonysági hangversenyen másodszor zenélünk. Először a Múzsák Kertje Alapítvány felkérésére adtunk hasonló célból koncertet, amellyel a miskolci zeneművészek emléktábláját támogattuk. De sok más módon is igyekszünk segíteni. Részt vettünk például az „Öltözz pirosba!” akcióban, amivel a Dóri Ház (gyermekhospice) lakóit támogattuk. Szerveztünk a székházunkba véradást, rendszeres a kupakgyűjtés, esetenként adománygyűjtés, és vannak ingyenes koncertjeink is. A mostani jótékonysági koncertünk a selyemréti templomban lesz, a zenekar muzsikusai barokk zenét játszanak majd.

Mire szeretnék fordítani a hangversenyen befolyt összeget?

Virág Csaba: Fejben már el is költöttük a támogatás összegét. A kollégám említette, hogy mi egy szociális program vagyunk, amit a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanárai végeznek Szimfónia program néven. Számunkra nagyon fontos, hogy tanítványaink családjához rendszeresen ellátogassunk. A szülőknek, nagyszülőknek elmondjuk, mit tanítunk a gyerekeiknek, hogyan foglalkozunk velük. Ezáltal diákjainkat föl tudjuk emelni a család szemében, otthon büszkék lesznek rájuk, szeretetet sugároznak feléjük, és így a mi tevékenységünk is hatékony lesz. Régi nagy álmunk, hogy legyen egy olyan terepjáró autónk, amivel elérjük a külterületen élő szülőket is, ahová csak úttalan utak vezetnek. Sajnos már több kollégánk autója is megsérült, amikor sötétedés után vitt haza gyerekeket koncert után, úgyhogy egy terepjárót, esetleg egy idős Lada Nivát szeretnénk venni az adományból.


A koncertről

Évszakok és elemek – jótékonysági hangverseny a Rotary Club Miskolci Angyalok szervezésében a Szimfónia program javára

Május 31., péntek 18.00, Selyemréti Szent István templom

Műsor:

Gluck: Iphigenia Auliszban – nyitány

Vivaldi: A tavasz – hegedűverseny

Händel: Vízi zene és Tűzijáték – részletek

W. A. Mozart C-dúr („Jupiter”) szimfónia III. és IV. tétel

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Hegedű: Kriston Tamás

Vezényel: Antal Mátyás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában