Főszezon

2025.06.24. 09:00

Büfés, fagyis Borsodban? Legyen résen!

Komoly fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket ígérnek a szakhatóságok a nyári időszakra. Aki fogyasztóként biztonságot remél ettől, örülhet. Aki fagylaltos, büfés, strandos, vagy fesztiválon árul valamit, annak esetleg lehet oka aggódni, de legalábbis vigyázni. Mielőtt jön a fogyasztóvédelem...

Azt természetesen nem tudjuk megmondani – mert a Boon.hu-nak sem árulták el a részleteket –, hogy pontosan mikor, hol, kinél fognak ellenőrzést tartani. Naná, pont ez a lényeg. Az biztos, hogy a fogyasztóvédelem aktív lesz az előttünk álló hónapokban, és vizsgálódásuk célkeresztjében a következők állnak, jelezve, cél a „a jogszabályoknak megfelelő működés elősegítése”:

fogyasztóvédelem
A fogyasztóvédelem bármely fesztiválhelyszínen aktív lehet a nyári rendezvényszezonban. Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A fogyasztóvédelem célkeresztjében

  • strandok
  • büfék
  • fagylaltozók
  • fesztiválok kitelepült árusai

A fogyasztóvédelmi hatóság fokozott ellenőrzésekkel készül a turisztikai szezonra – írtuk a központi bejelentés nyomán a szezonkezdet előtt, és a mostani friss közlemény ráerősít minderre.

Élelmiszer-biztonsági razzia a nyári szezonban – Az NKFH fókuszában a fagylaltozók és strandbüfék.

A fogyasztók biztonságának védelme érdekében országos ellenőrzést végez a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a kormányhivatalokkal együttműködve. A vizsgálatok elsősorban a vendéglátóhelyeken, így a fagylaltozókban, strandbüfékben, valamint a nyári fesztiválok kitelepült egységeiben zajlanak. A szezonális ellenőrzések során a hatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírások betartására, valamint hangsúlyt kap a fogyasztók megfelelő tájékoztatása is.

A nyári hónapok intenzív időszakot jelentenek mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók számára. A kellemes időjárás hatására egyre többen látogatják a strandokat, fagylaltozókat és fesztiválokat, így a szolgáltatások iránti kereslet is jelentős mértékben megnő. Mindez indokolja az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok fokozott ellenőrzési tevékenységét, melynek elsődleges célja a fogyasztók egészségének és biztonságának védelme.

A fagylaltozókban és büfékben végzett vizsgálatok kiterjednek a gyártási folyamatokra, az alapanyagok származására és a higiéniai viszonyokra egyaránt. A fesztiválok esetében élelmiszer-biztonsági és higiéniai ellenőrzésekre kerül sor, melyek során kiemelt figyelmet kap a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának vizsgálata is.

Dr. Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke kiemelte, hogy „célunk nem csak a hiányosságok feltárása, hanem a jogszabályoknak megfelelő működés elősegítése is, annak érdekében, hogy a fogyasztók a nyári szezon idején biztonságosan, megbízható és szabályosan működő szolgáltatásokat vehessenek igénybe – elkerülve az esetleges kellemetlenségeket. Küldetésünk, hogy támogassuk a vállalkozások jogkövető magatartását a helyes utat megmutatva számukra, ezáltal pedig a vásárlói elégedettséget is növeljük a fogyasztói jogok érvényesítése mellett.”

Az NKFH és a kormányhivatalok a jövőben is folytatják az ellenőrzéseket és mindent megtesznek a fogyasztók biztonságáért. A nyári időszak gondtalan eltöltéséhez elengedhetetlen a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, valamint az, hogy az igénybe vett szolgáltatások megfeleljenek az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.

fogyasztóvédelem
Ez a fotó adventkor készült, egy lángososnál. Fotó: Édes Richárd

Közelről megnézték a távol-keletieket

Külön rákérdeztünk, az országos hatáskörű akció hogyan, milyen mértékben érintheti megyénket, és általában mik a korábbi tapasztalatok Borsod-Abaúj-Zemplén vidékén a büféknél, fesztiváloknál. Ezt a választ kaptuk az NKFH sajtófőnökétől, dr. Eitmann Norberttől:

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében zajló élelmiszer-biztonsági ellenőrzések túlnyomórészt a tavalyi évben kiadott, előre tervezett ellenőrzési program szerint történnek. Emellett a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) által elrendelt, távol-keleti kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekre fókuszáló célellenőrzések is zajlottak a megyében az év eddigi szakaszában.

Országos viszonylatban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye az ellenőrzések számát és az eljárások arányát tekintve nem tér el jelentősen a többi megyétől. Kiemelkedő vagy rendkívüli eseményekről jelenleg nem tudunk beszámolni.

A „kínaiak” nagyobb arányban

A helyi illetékes szerv, a megyei Kormányhivatal részéről a fentieket az alábbiakkal egészítették ki a Boon.hu kérésére:

A korábbi években a szezonális ellenőrzések során vizsgálat alá vont létesítmények és megmintázott termékek 4 százalékánál merültek fel hiányosságok, kerültek forgalomból kivonásra élelmiszer-tételek és került sor bírságok kiszabására. Az elmúlt év hasonló időszakában végzett ellenőrzések tekintetében elmondható, hogy az ellenőrzés alá vont létesítmények (strandbüfék, nyári táborok, vendéglátó egységek) szintén 4 százalékánál találtak munkatársaink hiányosságokat (hűtési lánc fenntartása, ivóvízellátás, dolgozók egészségügyi alkalmassága, kártevőirtás). A feltárt hiányosságok megszüntetéséről határidő szabásával utóellenőrzés keretében ismételt ellenőrzések során győződtek meg.

Összességében elmondható, hogy vármegyénkben kiemelkedő, jelentős szabálytalanságok nem fordultak elő.

Az NKFH által elrendelt „Közel-keleti (ázsiai) üzemeltetésű vendéglátó-ipari egységek és kereskedelmi létesítmények” célellenőrzésben az élelmiszer-biztonsági felügyelők fokozottan vizsgálták az élelmiszerek nyomonkövethetőségét, a megfelelő jelöléseket (különös tekintettel a magyar nyelvű tájékoztatásra), valamint a higiéniai előírások maradéktalan betartását. Az ellenőrzési időszakban az ellenőrzés alá vont kereskedelmi és vendéglátóipari egységek többségében hiányosságokat tártak fel (higiéniai feltételek, nyomonkövetés, jelölés), és 82 százalékukat bírsággal szankcionálták, 17 százalékuk tevékenységét pedig korlátozták.

A kiemelt, szezonális ellenőrzéseken túl a vármegyében éves mintavételi- és ellenőrzési terv keretében végzik munkájukat hatóságunk szakemberei, így a vármegye valamennyi élelmiszer előállító  és -forgalmazó egységében, piacokon számíthatnak megjelenésükre.

Egy négy évvel ezelőtti, hasonló témájú sajtótájékoztató videója:

Még több érdekes hír a boon.hu oldalán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában