boon.hu video

2025.05.18. 14:55

A világ legdrágább gombájából készült termékek Miskolcon - fotókkal, videóval

Kézműves ízek, gyógyító növények, házi finomságok és szarvasgombás különlegességek. A májusi őszben mindez egy helyen volt Miskolcon, az Erzsébet téri termelői vásáron. Igazán büszkék lehetünk a helyi ízekre, melyek között számos különlegesség is akad.

A világ legdrágább gombájából készült termékek Miskolcon - fotókkal, videóval

A homoktövises standnak is visszatérő vásárlói vannak Miskolcon

Fotó: Vajda János

Kézműves sörök, a legfinomabb házi borok, hidegen sajtolt olajok, házi tojás, de még fürjtojás is volt. Ez a sok finomság csak egy része mindannak, amit megtaláltunk  a miskolci Erzsébet téren rendezett termelői vásáron.

termelői vásár, miskolc
Ami, a négyéves kutya bárhol kiszagolja a szarvasgombát. Az ebből készült termékeket is megtalálhattuk a miskolci termelői vásáron
Fotó: Gárdonyi Edina

A füstölt áru talán a legnépszerűbb a miskolci termelői vásáron

Ami rögtön szemet szúrt, hogy legalább harmincan álltak türelmesen sorba a füstölt húsokat, kolbászt, szalonnát árusító standnál. A vásárlók szerint megéri sorakozni. 

Mindig jövök, szeretem ezeket a termékeket, és nem drágábbak, mint a boltban, de azok csak füstaromásak

 – jegyezte meg egyikük. Mézet minden mennyiségben, minden formában és ízesítéssel lehet kapni, talán mézes standból találhatunk a legtöbbet.

Frissen préselt homoktövis, minden bajra

A homoktövis termékek népszerűsége évek óta töretlen. Stóka László megosztotta a boon.hu-val, hogy sok visszatérő vásárlójuk van, és egy külön könyvben gyűjtik a vásárlói visszajelzéseket. Arra a kérdésre, hogy melyik termék a vásárlóik kedvence, nem tudott egyértelmű választ adni.

A legkedveltebb formája a frissen préselt, hőkezelés és tartósítószer nélküli lé, de sokan keresik a koncentrált bogyóesszenciát is. Az őrleményt joghurtba, kefirbe keverve fogyasztják.

A termékeket mindig frissen készítik. A homoktövisről tavasszal lemetszik a száraz ágakat, de egész évben tisztán kell tartani a gyökereit, folyamatos munkát jelent a termesztése. 

Szarvasgombás ínyencségek a Bükk mélyéről

Egerből érkezett Papp László, aki a Bükkben, kutyák segítségével gyűjti a világ egyik legdrágább gombáját, a szarvasgombát. 

Eger környékén gyűjtünk. 

Az egyik kutya, Ami fotója ki is volt téve a standon. Ami négy éves és kölyökkora óta keresi Lászlóval a szarvasgombát.

 Ők látnak az orrukkal.

A vásáron szarvasgombás olajokat, pástétomokat is kínáltak.

A füstölt fürjtojás valódi különlegesség, ez éppen medvehagymás
Fotó: Gárdonyi Edina

Fürjtojás, slambuc, faeperből készült pálinka, minden stand kincseket rejt

A termelői vásáron többek között fürjtojás is kapható volt, amely szobahőmérsékleten egy hónapig, hűtőben két hónapig is eltartható. Kifejezetten ajánlott nyersen fogyasztani, az árusok szerint volt, akinek az orvosa javasolta napi fogyasztásra. Az egyik standnál három éve készül a vásár egyik népszerű fogása, a slambuc. A hagyomány egy kerekesszékes magyar válogatott sportolótól ered, aki tavaly ősszel hunyt el és a Miskolci Mozgegylet tagja volt. Gréz László a barátja emlékére őrzi ezt a hagyományt és úgy tűnik, a miskolciak nem unják a slambucot. 

A faeper pálinka már a szedésnél is különleges gondoskodást igényel
Fotó: Gárdonyi Edina

Díjnyertes pálinkák Ongáról

Az ongai Vingendorf Birtok házipálinkái messze földön híresek. Vörös szőlőből, fehér szőlőből és különösen a ritka faeperből is készítenek főzetet. Vingendorf Lilla a legkülönlegesebb terméküknek a faeper pálinkát tartja, szerinte azt a legmacerásabb elkészíteni. 

Háromszáz liter faeper cefréből mindössze 14 liter pálinka lesz. Minden reggel 10 óráig felszedjük a gyümölcsöt, hogy a nap ne érje, mert a faeper az nagyon hamar elkezd erjedni és elveszíti a jellegzetes ízét. Ráadásul hidegen kell tartani a cefrét, mert egy bizonyos hőmérséklet felett már nem adja azt a minőséget, amit szeretnénk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában