2025.05.22. 20:00
Ó, a Gasztrofol! Újjáéledt az ételbár, amiről minden miskolcinak van egy jó sztorija
Kommentcunamit indított a bejegyzés, mely arról szól, hogy Miskolc egykor ikonikus étterme újjáéled hamvaiból. A Gasztrofol egykori helyén újra étterem született.

Forrás: Mit Miskolc adhatott blog
„Bár a környék csinosításával még meglehetősen sok tennivaló van hátra, a Tanácsköztársaság lakótelepen, mégis az új létesítményben, a Gasztrofól ételbárban kifogástalan környezetben, csábító ételekkel várják mától a vendégeket" – számolt be az Észak-Magyarország 1981. február 27-én az évtizedekig működő miskolci Gasztrofol étterem nyitásáról.

Forrás: MW
Modern megoldásokkal nyitott a Gasztrofol
1981. február 27-én adták át a Miskolci Vendéglátóipari Vállalathoz tartozó új ételbárt, amely már a második volt Miskolcon. A mintegy háromszáz négyzetméter alapterületű létesítményben Mecsek Nándor főszakács irányításával készültek az ételek. A főszakács nyilatkozott a lapnak az újszerű módszereikről.
A húsételeket a szokásostól eltérően három részre osztottuk, ezzel is bővítve a választékot. A vendég ízlésének megfelelően választhatja ki a húsok mellé a köretet és az úgynevezett módozatokat: a pirított gombát, a sajtos májpürét, a szalonnás, a hagymás és boros ragut, hogy csak néhányat említsek.
A grillételek mellett az ételbár nevéhez hűen gazdag választékot kínált gasztrofól készítményekből is. Ezekből adagonként három forint kedvezményt adtak. Az impozáns, 57 férőhelyes ételbár berendezésére, felszereléseire csaknem egymillió forintot fordított a Magyar Vendéglátóipari Vállalat.
Na, de mit jelent a gasztrofol vagy gasztrofól?
A gasztrofol név tartósítószer hozzáadása nélkül, gyorsfagyasztással készült ételeket takart. Az elnevezés a gasztronómia és az alufólia szavak összevonásából keletkezett, kezdetben ugyanis alufóliába csomagolták az ilyen termékeket. Az időigényesebb elkészítésű, félkész mirelit étkekkel szemben a gasztrofol termékek konyhakészek voltak, csak melegíteni kellett őket. Magasabb minőséget képviseltek, ízesebbek s így valamivel drágábbak is voltak, mint a konzervek vagy a fémízű mirelit ételek.

Forrás: Fortepan/Bauer Sándor
„Gasztrofol? Aki miskolci, tudja, miről beszélünk.”
A Corvin – egykor Tanácsköztársaság, majd Korvin Ottó – utcán működő ételbár nem csupán egy hely volt, ahol enni lehetett. Családi ebédek, ünnepi vacsorák, korizás utáni melegszendvicsek, katonai szolgálat közbeni olcsó, de finom menük emlékeinek cunamija lepte el a bejegyzés alatti kommentszekciót, ahol a hely új tulajdonosa bejelentkezett, hogy várják vendégeiket. Van, aki visszasírja a nyolcvanas évek ízeit.
Pedig lenne igény a 80-as évek ízeire, vendéglátására is. Németországban is újra népszerűek az egykori NDK világának ételei. A mai fiatalok is szívesen ennének egy-egy resztelt májat, párizsi karajt, vagy babfőzeléket pörköltszafttal.
A Gasztrofolt semmi sem pótolja! Kiváló étterem volt, sajnálom, hogy megszűnt
A ’87-88-as években korizás után mindig melegszendvicset ettünk ott. A legjobb volt!
Sztrapacska, zúzapörkölt, zöldborsófőzelék... csak itt ettem igazán jót ezekből.
A pohárkrémekre mindig emlékezni fogok – a hűtőpultból néztek vissza ránk, és csábítottak!
A katonák mindig ott ettünk... 79-83... olcsó volt.
Az egykori gasztrofol étterem
Fotók: Vajda JánosBár a Gasztrofol már hosszú évek óta nem működik, az emlékek is az új hely kipróbálására csábíthatják a vendégeket. A Gasztrofol helyén azóta új étterem nyílt, terveik szerint nem a múltat szeretnék másolni.
Nem ugyanazt az utat járjuk. A korral haladni kell – ma egy rohanóbb világban élünk, ahol mindenki siet. Mi ehhez igazodunk.
Helyek zárnak be, majd élednek újjá. Vajon mi lesz a sorsa a közelmúltban bezárt Avasi Sörház Étteremnek vagy a Malomnak? Ezek is ismert vendéglátóhelyek voltak a borsodi vármegyeszékhelyen, bezárásukról a boon.hu is beszámolt, melyről alábbi cikkeinkben olvashatnak.