2025.03.21. 08:00
Januártól változtak a pálinkafőzés szabályai!
Mutatjuk ki számít most magánfőzőnek és mit kell bejelenteni mindenképp. Változtak a pálinkafőzés szabályai, ezeket nem árt tudni!
A magyarok egyik ikonikus itala a pálinka. Eme ital főzésekor mindössze néhány dologra kell odafigyelni és bárki főzhet teljesen jó minőségű pálinkát akár otthon is. Viszont 2015 januárjától megváltoztak a pálinkafőzésre vonatkozó szabályok, ezekkel nem árt tisztában lenni, mielőtt még belevágunk.

Fotó: Vajda János
A magán pálinkafőzésről
A magánfőzés csak magánszemélyek számára engedélyezett, az elkészült párlatot kizárólag a készítője, családtagjai, vendégei fogyaszthatják. Az otthon készített pálinkát nem adhatja el semmilyen mennyiségben. Az állam azért nem nézi jó szemmel az otthoni főzést, mert adóbevétel elmaradásával jár.
Magánfőzőnek azt a személyt nevezzük, aki saját tulajdonú gyümölcsből saját tulajdonú eszközökkel állítja elő a párlatot.
A magánfőzéshez továbbra sem kell engedélyt kérni, de a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezést viszont a tulajdonszerzést követő 15 napon belül be kell jelenteni. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003.évi CXXVII. törvény 67/A.§ (2) bekezdése alapján a bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől – tudtuk meg a seregelyes.hu-ról.
Bérfőzés
Azokat a gyümölcstermesztőket hívhatjuk bérfőzőnek, akik saját alapanyagukból de hivatalos főzdében készíttetik el a párlatot. Ugyan azok a szabályok érvényesek itt is, mint a magánfőzőknél, kivéve azt, hogy nagyon szigorú feltételek mellett ugyan, de értékesíthetik a pálinkát. Ez viszont rengeteg adminisztrációval jár.
Nincs olyan, hogy őstermelői pálinka!
Fontos tudni, hogy olyan, hogy őstermelői pálinka, nem létezik. A jogszabályok nem ismerik ezt a kategóriát.
A jövedéki szabályok szigorú betartása mellett a pálinkafőzés jogilag szabályozott keretek között működhet. Akik a saját gazdaságukban szeretnék kipróbálni a pálinkafőzést, azoknak érdemes először tájékozódni a NAV útmutatójában - írja a mezohir.hu