Örömkeresés

2025.03.25. 10:00

Búbánatos az utóbbi időben? Egye magát boldogra!

A közelmúltban ünnepeltük a Boldogság Világnapját. Ennek kapcsán vizsgáltuk meg kicsit alaposabban az étkezés és a boldogság közötti összefüggéseket.

Búbánatos az utóbbi időben? Egye magát boldogra!

Boldogságra fel! Együnk jól és növeljük az örömélményt az életünkben

Fotó: MW

A jólét és a boldogság fontosságára hívja fel a figyelmet március 20., mely napot az ENSZ jelölte ki arra, hogy ne feledkezzünk meg arról, mennyire fontos ez az érzés a mentális egészségünk szempontjából. Sok minden okozhat boldog pillanatokat, köztük például finom ételek fogyasztása is.

boldogság
A boldogság az ételünkben (is) rejlik Fotó: MW

A borsodi ember, csak úgy, mint tágabb körben vett honfitársai, valahogy inkább a gondokra koncentrál – mondjuk ezekből vármegyénkben van elég – mintsem a belső jólétre és az érzelmi egészségre. Igaz viszont az is, hogy a boldogság élménye sokaknak, sokféle lehet és ahány ember, annyiféle mód és körülmény lehet, ami boldoggá teszi őt.

A szeretteinkkel együtt töltött idő sem mindenkinek okoz eufóriát, és barátokkal sem feltétlenül azért van együtt valaki, mert folyamatosan beszélgetni akar. A testmozgás egyeseknek örömöt okoz, mások meg pont attól vannak jól, hogy nem csinálnak semmit, csak üldögélnek egy kényelmes fotelben.

Abban viszont talán mindenki egyetért, hogy az étkezés befolyásolja az örömélményt. 

A boldogság és az, hogy mit eszünk, szorosabban összekapcsolódik, mint gondolnánk. De hogyan?

Bizonyos ételek elősegítik a szerotonin, a dopamin és az endorfinok termelődését – ezek olyan neurotranszmitterek, amelyek elősegítik a jó közérzetet. Ilyen élelmiszer a csokoládé, a banán, a zsíros halak (makréla, lazac, tonhal).

Sok ember számára az étkezési érzelmi élmény is. A „komfortételek” – például a nagymama főztje vagy a gyerekkor kedvenc fogásai – nosztalgiát, melegséget és biztonságérzetet nyújthatnak. Egy forró leves egy hideg napon, vagy egy szelet sütemény egy nehéz nap után igazi lélekemelő lehet.

boldogság
A gyümölcsök és zöldségek garantáltan emelik a boldogság szintjét Fotó: MW

Az étkezés nemcsak fizikai szükséglet, hanem társas tevékenység is. A közös vacsorák, baráti étkezések vagy családi ünnepek, az emberi kapcsolatok megerősítésében ami jelentős hatással van a boldogságérzetre. Egy kellemesen eltöltött ebéd vagy vacsora során felszabadulhat az oxitocin, amely az emberi kapcsolatok erősítéséért felelős hormon.

A helyes táplálkozás nemcsak a testünknek, hanem az elménknek is jót tesz. A vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag étrend a stressz stresszben és a kiegyensúlyozott érzelmi állapot fenntartásában. A mediterrán étrend például – amely sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat és halat tartalmaz – tudományosan bizonyítottan összefügg a jobb mentális egészséggel- írja a mindmegette.hu.

Ha lassan, teljes odafigyeléssel eszünk, nemcsak az ízeket érzékeljük jobban, hanem a telítettségérzetet is könnyebben felismerjük, így megelőzhetjük a túlevést és az ezzel járó kellemetlen érzéseket.

A színes ételek fogyasztása hozzájárul a boldogságérzethez. Az élénk színek stimulálják az érzékszerveinket, amelyek hatással vannak a hangulatunkra, és sokszor már az étel látványa is örömet okoz. Egy vibráló, színpompás saláta vagy egy gyümölcsös turmix nemcsak finom, hanem szemet gyönyörködtető is, ami fokozza a boldogságérzetet.

A különböző színek eltérő érzelmi reakciókat válthatnak ki belőlünk:

  • piros és a narancssárga – energizáló, étvágygerjesztő színek. (eper, paprika, sárgarépa)
  • sárga – a napfény és a boldogság színe. (banán,kukorica, sárgadinnye)
  • zöld – a frissesség, az egészség és a harmónia színe. (spenót, avokádó, brokkoli)
  • kék és a lila – ritkább ételekben, de nyugtató hatásúak és antioxidánsban gazdagok. (áfonya, szilva, padlizsán)

Ha pedig egy-két összetevőt lecserélünk a Borsodban annyira kedvelt tócsniban és mondjuk krumpli helyett sárgarépát, cukkinit, kaliforniai paprikát vagy káposztát használunk, máris sokat tettünk nem csak az egészségünkért, de a boldogságunkért is. 

További cikkeink hasonló témában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában