2025.03.25. 10:00
Búbánatos az utóbbi időben? Egye magát boldogra!
A közelmúltban ünnepeltük a Boldogság Világnapját. Ennek kapcsán vizsgáltuk meg kicsit alaposabban az étkezés és a boldogság közötti összefüggéseket.

Boldogságra fel! Együnk jól és növeljük az örömélményt az életünkben
Fotó: MW
A jólét és a boldogság fontosságára hívja fel a figyelmet március 20., mely napot az ENSZ jelölte ki arra, hogy ne feledkezzünk meg arról, mennyire fontos ez az érzés a mentális egészségünk szempontjából. Sok minden okozhat boldog pillanatokat, köztük például finom ételek fogyasztása is.

A borsodi ember, csak úgy, mint tágabb körben vett honfitársai, valahogy inkább a gondokra koncentrál – mondjuk ezekből vármegyénkben van elég – mintsem a belső jólétre és az érzelmi egészségre. Igaz viszont az is, hogy a boldogság élménye sokaknak, sokféle lehet és ahány ember, annyiféle mód és körülmény lehet, ami boldoggá teszi őt.
A szeretteinkkel együtt töltött idő sem mindenkinek okoz eufóriát, és barátokkal sem feltétlenül azért van együtt valaki, mert folyamatosan beszélgetni akar. A testmozgás egyeseknek örömöt okoz, mások meg pont attól vannak jól, hogy nem csinálnak semmit, csak üldögélnek egy kényelmes fotelben.
Abban viszont talán mindenki egyetért, hogy az étkezés befolyásolja az örömélményt.
A boldogság és az, hogy mit eszünk, szorosabban összekapcsolódik, mint gondolnánk. De hogyan?
Bizonyos ételek elősegítik a szerotonin, a dopamin és az endorfinok termelődését – ezek olyan neurotranszmitterek, amelyek elősegítik a jó közérzetet. Ilyen élelmiszer a csokoládé, a banán, a zsíros halak (makréla, lazac, tonhal).
Sok ember számára az étkezési érzelmi élmény is. A „komfortételek” – például a nagymama főztje vagy a gyerekkor kedvenc fogásai – nosztalgiát, melegséget és biztonságérzetet nyújthatnak. Egy forró leves egy hideg napon, vagy egy szelet sütemény egy nehéz nap után igazi lélekemelő lehet.

Az étkezés nemcsak fizikai szükséglet, hanem társas tevékenység is. A közös vacsorák, baráti étkezések vagy családi ünnepek, az emberi kapcsolatok megerősítésében ami jelentős hatással van a boldogságérzetre. Egy kellemesen eltöltött ebéd vagy vacsora során felszabadulhat az oxitocin, amely az emberi kapcsolatok erősítéséért felelős hormon.
A helyes táplálkozás nemcsak a testünknek, hanem az elménknek is jót tesz. A vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag étrend a stressz stresszben és a kiegyensúlyozott érzelmi állapot fenntartásában. A mediterrán étrend például – amely sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat és halat tartalmaz – tudományosan bizonyítottan összefügg a jobb mentális egészséggel- írja a mindmegette.hu.
Ha lassan, teljes odafigyeléssel eszünk, nemcsak az ízeket érzékeljük jobban, hanem a telítettségérzetet is könnyebben felismerjük, így megelőzhetjük a túlevést és az ezzel járó kellemetlen érzéseket.
A színes ételek fogyasztása hozzájárul a boldogságérzethez. Az élénk színek stimulálják az érzékszerveinket, amelyek hatással vannak a hangulatunkra, és sokszor már az étel látványa is örömet okoz. Egy vibráló, színpompás saláta vagy egy gyümölcsös turmix nemcsak finom, hanem szemet gyönyörködtető is, ami fokozza a boldogságérzetet.
A különböző színek eltérő érzelmi reakciókat válthatnak ki belőlünk:
- piros és a narancssárga – energizáló, étvágygerjesztő színek. (eper, paprika, sárgarépa)
- sárga – a napfény és a boldogság színe. (banán,kukorica, sárgadinnye)
- zöld – a frissesség, az egészség és a harmónia színe. (spenót, avokádó, brokkoli)
- kék és a lila – ritkább ételekben, de nyugtató hatásúak és antioxidánsban gazdagok. (áfonya, szilva, padlizsán)
Ha pedig egy-két összetevőt lecserélünk a Borsodban annyira kedvelt tócsniban és mondjuk krumpli helyett sárgarépát, cukkinit, kaliforniai paprikát vagy káposztát használunk, máris sokat tettünk nem csak az egészségünkért, de a boldogságunkért is.
További cikkeink hasonló témában.