boon.hu video

2025.02.13. 14:00

Zsűriként szigorú lesz: érték már meglepetések a Kocsonyafesztiválon (videó!)

A miskolci Mexikóvölgy Rendezvényközpontnak nem ismeretlen terep a hurkatöltés és a kocsonyakészítés. Ezen a helyen nem csak a Kocsonyafesztivál idején, hanem havonta várják a vendégeket gasztronómiai utazásokra.

Zsűriként szigorú lesz: érték már meglepetések a Kocsonyafesztiválon (videó!)

A Kocsonyafesztivál hónapjában hurkával és kocsonyával várták a vendégeket Mexikóvölgyben.

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Molnár Zoltánné, a Mexikóvölgy Rendezvényközpont szíve és tulajdonosa beengedte kameránkat az egyik legféltettebb helyiségébe, a konyhába, ahol a Kocsonyafesztivál holdudvarában zajlottak a munkálatok. Ez a születési helye annak a sok finomságnak, amivel hónapról hónapra elkápráztatják az ideérkezőket tematikus gasztronómiai eseményeiken. Februárban természetesen a kocsonyáé a főszerep, de a hurkatöltés sem maradt el. Bepillanthattunk a kocsonyakészítés kulisszatitkaiba.

kocsonyafesztivál
A Kocsonyafesztivál egyik zsűrije is Molnár Zoltánné. Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Farkas Olivér séf jókedvűen mossa át a belet, hogy az ruganyosságát megőrizze és nedvességtartalma könnyítse a beletöltött hurka tartósságát és tökéletes elkészítését. Molnár Istváné, a Mexikóvölgy tulajdonosa eközben beavat minket a tökéletes kocsonya főzésének rejtelmeibe, sőt kóstolót is kapunk a már korábban elkészített és mostanra megdermedt mesterművekből.

A Kocsonyafesztivál tartogat meglepetéseket

A tulaj azt is elmondta, hogy az elmúlt néhány évben zsűriként is aktívan részt vesz a Kocsonyafesztivál hétvégéjén és bizony néha őt is érik meglepetések. Személy szerint a hagyományos elkészítési módot favorizálja, persze nincs ellenére az sem, ha valaki újításokkal színesíti az eredeti receptet, de csak akkor, ha ez nem megy az ízvilág és az esztétikai élmény rovására.

Mexikóvölgyben már hagyománynak számít, hogy nyílt hétvégét tartanak minden hónap első szombatján. Januárban disznótoros volt porondon, februárban természetesen a kocsonya, márciusban bográcsos ételekre várják az érdeklődőket, áprilisban pedig grillen készült falatokkal.

kocsonyafesztivál
A Kocsonyafesztivál jegyében februárban is vendégül látta az érdeklődőket Mexikóvölgy. Fotó: MW

A Kocsonyafesztivál zsűrizése szintén izgalmas kihívás

Molnár Zoltánné elmondta, hogy a zsűrizés összetett dolog. A szakma felnövekvő nemzedékénél szempontként figyeli a hagyományok megtartását, a megfelelően használt újításokat, de azt is, hogy például a béka megjelenik-e motívumként az elkészült verseny ételekben. Izgatottan várja az idei felhozatalt. Hogy mit mondott még az idei fesztiválról és mit kell figyelnünk, ha igazán jó kocsonyát szeretnénk vásárolni, videó összeállításunkból megtudhatja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában