2025.02.13. 14:00
Zsűriként szigorú lesz: érték már meglepetések a Kocsonyafesztiválon (videó!)
A miskolci Mexikóvölgy Rendezvényközpontnak nem ismeretlen terep a hurkatöltés és a kocsonyakészítés. Ezen a helyen nem csak a Kocsonyafesztivál idején, hanem havonta várják a vendégeket gasztronómiai utazásokra.

A Kocsonyafesztivál hónapjában hurkával és kocsonyával várták a vendégeket Mexikóvölgyben.
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó
Molnár Zoltánné, a Mexikóvölgy Rendezvényközpont szíve és tulajdonosa beengedte kameránkat az egyik legféltettebb helyiségébe, a konyhába, ahol a Kocsonyafesztivál holdudvarában zajlottak a munkálatok. Ez a születési helye annak a sok finomságnak, amivel hónapról hónapra elkápráztatják az ideérkezőket tematikus gasztronómiai eseményeiken. Februárban természetesen a kocsonyáé a főszerep, de a hurkatöltés sem maradt el. Bepillanthattunk a kocsonyakészítés kulisszatitkaiba.

Farkas Olivér séf jókedvűen mossa át a belet, hogy az ruganyosságát megőrizze és nedvességtartalma könnyítse a beletöltött hurka tartósságát és tökéletes elkészítését. Molnár Istváné, a Mexikóvölgy tulajdonosa eközben beavat minket a tökéletes kocsonya főzésének rejtelmeibe, sőt kóstolót is kapunk a már korábban elkészített és mostanra megdermedt mesterművekből.
A Kocsonyafesztivál tartogat meglepetéseket
A tulaj azt is elmondta, hogy az elmúlt néhány évben zsűriként is aktívan részt vesz a Kocsonyafesztivál hétvégéjén és bizony néha őt is érik meglepetések. Személy szerint a hagyományos elkészítési módot favorizálja, persze nincs ellenére az sem, ha valaki újításokkal színesíti az eredeti receptet, de csak akkor, ha ez nem megy az ízvilág és az esztétikai élmény rovására.
Mexikóvölgyben már hagyománynak számít, hogy nyílt hétvégét tartanak minden hónap első szombatján. Januárban disznótoros volt porondon, februárban természetesen a kocsonya, márciusban bográcsos ételekre várják az érdeklődőket, áprilisban pedig grillen készült falatokkal.

A Kocsonyafesztivál zsűrizése szintén izgalmas kihívás
Molnár Zoltánné elmondta, hogy a zsűrizés összetett dolog. A szakma felnövekvő nemzedékénél szempontként figyeli a hagyományok megtartását, a megfelelően használt újításokat, de azt is, hogy például a béka megjelenik-e motívumként az elkészült verseny ételekben. Izgatottan várja az idei felhozatalt. Hogy mit mondott még az idei fesztiválról és mit kell figyelnünk, ha igazán jó kocsonyát szeretnénk vásárolni, videó összeállításunkból megtudhatja.
boon.hu video
- A város eladná, de van, aki inkább megtartaná a miskolctapolcai szellemszállodát - képek, videó
- Nincs pénz a felújításra, végleg bezárhatnak egy miskolci óvodát - képek, videó
- Ennyiért szabadulna meg szellemszállodájától Miskolc - képek, videó
- Átadták az új bölcsődei épületrészt Taktaharkányban - fotók, videó
- Megvan az arnóti körforgalom átadásának időpontja! Már az útburkolati jeleket festik – fotók, videó!