2025.02.16. 12:00
Soha többé nem durran szét a hurka, ha így készíti el
Volt már úgy, hogy a hideg téli napokon egy kis disznótorosra vágyott? A kolbász és hurka sütése elsőre nem hangzik túl nehéznek, mégis keveseknek jön össze, hogy ne durranjon szét az utóbbi sütés közben. A kocsonyafesztivál gasztronómiai kínálatában erre is figyeljen oda, ha vásárol.

A hurka tud jobbat is, mint hogy szétdurran, vagy kireped.
Fotó: MW
Egy kis zsiradék alá, fedő rá, lassú tűz és mehet a hurkasütés. Alaprecept, nemde? Igaz, a sült hurka akkor is képes egy kis örömszerzésre, ha külalakjával már nem nagyon nyerne szépségversenyt a hőkezelés után. Itt durrant, ott kijött, mindegy, megesszük. Pedig van arra trükk, hogy tökéletesen süljön, ráadásul nem is túl bonyolult.

Fotó: MW
A frissen sült házi hurka már az illatával is ingerli az ízlelőbimbókat, nem csoda, hogy alig bírjuk kivárni, hogy az asztalra kerüljön. Ha nem jól készítjük el, akkor sajnos a hurka sütés közben gyakran szétreped és kidurran, ami miatt a belseje könnyen kiszáradhat. Hogy ez ne történjen meg, a mindmegette.hu közreműködésével elárulunk néhány bombabiztos trükköt, amitől megmarad az ízletesen végeredmény – és persze a bél is egyben marad.
Működő tippek a hurka tökéletes sütéséhez
- Áztatás
Az első és legfontosabb, hogy a hurkát sütés előtt hideg vízbe kell áztatni. Ennek oka, hogy a hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet, ami szétdurran.
- Szurkálás
Szerencsére azonban a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Az áztatás után akár meg is szurkálhatjuk a hurka külsejét, így a keletkező gőz távozni tud, pont úgy, mint például az almás pite esetében.
Ne siessünk!
De mit sem ér az áztatás és a szurkálás, ha nem megfelelő módon sütjük a hurkát. Bár kézenfekvő lenne előmelegített sütőbe tolni, és így gyorsítani a folyamatot, nem érdemes az elkészítési időt megspórolni. A hurkát érő hirtelen hőmérséklet-különbség miatt ugyanis szintén szétnyílhat a bőre. Ugyanez történik, ha túl magas hőfokon működtetjük a sütőt. A hurkát inkább alacsony hőfokon, 140-150 fokos sütőben érdemes sütni, így is elkészül 30-40 perc alatt.
A hurka sütése sütőben lépésről lépésre
- A hurkát 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd letörölgetjük.
- A hurkát tepsibe tesszük úgy, hogy semmiképp ne érjenek egymáshoz a darabok, ugyanis ettől is kiszakadhatnak.
- A hurka alá öntünk 1 dl vizet.
- A hurkát hideg sütőbe tesszük, és 140 fokon 25-30 percig sütjük.
- Ezután két fakanál segítségével óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a kifolyt zsírral és további 10 perc alatt készre sütjük. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!
A hurka mellé tökéletesen illik a főtt krumpli és a párolt káposzta, de a mustár és a friss kenyér is elengedhetetlen a tálaláshoz. Látogasson el a mindmegette.hu oldalra további hasznos tippekért és isteni receptekért.