2025.01.05. 06:00
Mesébe illő sikersztori a Bükk szívében (fotókkal, videóval)
Az egykori falusi kocsmát Pohner Ádám és Kun A. Luca alakították át egy olyan bisztróvá, amely mára nemcsak az egész ország, hanem a Michelin szakembereinek figyelmét is felkeltette. A Mályinkán található Iszkor étterem története meseszerű.
Az Iszkor hangulata varázslatos
Fotó: Vajda János
2021 októberében nyitották az Iszkor bisztrót. Pohner Ádám Magyarország top éttermeiben dolgozott, a Bocuse d’Or megmérettetésén commis-ként és saját csapattal is indult, majd párjával, Kun A. Lucával Mályinkára költözött, hogy a helyi kocsmából éttermet csináljon. Pohner Ádám anyai ága mályinkai, Kun A. Luca budapesti lányként került a borsodi kis faluba. Három év alatt a világ vezető étteremkalauza, a Michelin is díjazta a munkájukat.
Az Iszkor helyi termelőkkel dolgozik
Az Iszkor filozófiája, hogy helyi termelőkkel dolgoznak, a lehető legfrissebb és legkiválóbb minőségű alapanyagokat felhasználva. A menü szezonális és egyszerűnek tűnő, mégis technológiailag kifinomult ételekből áll. Ádám elmondása szerint mindig a szezonhoz igazodnak, az erdő vadjai, a környékbeli gombák és pisztrángok adják a kreatív inspirációt.
Már tanulókoromban megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne egyszer Mályinkán éttermet nyitni
– mesélte Ádám. A Bükk vadregényes tájai és gazdag természeti kincsei szinte maguktól kínálják az alapanyagokat.
Iszkor étterem, Mályinka
Fotók: Vajda JánosEgy régi kocsma új élete
A hely különleges atmoszféráját az eredeti kocsmaelemek adják. Luca megosztotta a boon.hu-val, hogy a padló, a pult egy része és a lengőajtó megmaradt, így megőrizték a múlt hangulatát. A modernizáció helyett a pár egyszerű, de stílusos megoldást alkalmazott, így a látogatók egy autentikus, mégis friss élményt kapnak. Luca megosztotta velünk, hogy mindenképpen pub hangulatot akartak létrehozni.
A konyhánk egyszerű, de elég ahhoz, hogy magas minőséget nyújtsunk
– mondta Ádám, utalva arra, hogy a Bocuse d’Or versenyek nyüzsgéséhez és a budapesti éttermekhez képest itt egy sokkal intimebb és közvetlenebb környezetben alkothat. Beszélgetésünk közben is a sütőtököt aprította a pici, de mindennek helyet adó konyhában az esti vendégek számára.
A kapcsolatépítés és a közösségi szemlélet kiemelten fontos számukra
Luca és Ádám nemcsak saját csapatukat építik, hanem szoros kapcsolatot ápolnak más Michelin díjazott éttermekkel is. Év végi csapatépítőjüket például az encsi Anyukám Mondta étteremben tartották. A termelőkkel való közvetlen kapcsolatot is fontosnak tartják.
Nem egyszerű, hogy mi tartjuk a kapcsolatot a termelőkkel, nem beszállítókon keresztül intézünk mindent, de ez is az üzletpolitikánk része
– említette Luca.
A Michelin-díj fokozta az év végi hajtást
Az Iszkor megnyitása után ilyen rövid idővel elnyerte a Bib Gourmand minősítést és az Év újonca különdíjat is, ami hihetetlen elismerés.
Az, hogy meghívtak a díjátadóra, már sejtette, hogy díjazottak leszünk
– mesélte Luca.
Amikor átadták az Év újonca különdíjat, azt gondoltam, hogy ez a mi díjunk, majdnem le is jöttünk a színpadról, amikor átvettük a különdíjat, ami azóta az ablakban találta meg méltó helyét. Hatalmas öröm volt, amikor a Bib Gourmand minősítést is megkaptuk.
Az elismerés óriási hatással volt az étterem forgalmára, hiszen azóta szinte folyamatosan telt házzal működnek. 2021 októberében már úgy nyitottak, hogy nem volt teljesen kész. Ádám anyai ága mályinkai, az anyukája itt lakik, a nagymamája is itt élt. Luca budapesti lányként került a borsodi kis faluba. Közvetlenül karácsony előtt beszélgettünk:
Ez az ünnepek előtti készülődés megterhelő, rengeteg extra dolgunk van: a karácsonyi kiszállítós menü, a bejglik, a shop termékei. Eddig ez tök jól működött, mert a vendéglátásban van egy ilyen kiszámítható hullám, hogy melyik hónap milyen. A december az itt nem volt annyira erős, főleg az utolsó két hét. Most ez az elismerés felpörgette a forgalmat, tele van az étterem, és emellett csinálják a szokásos decemberi rutint.
Hova tovább?
A sikerek után is tele vannak tervekkel és ötletekkel. A közelmúltban egy harmadik tulajdonosa is lett a helynek, aki új inspirációkat nyújt számukra. A shop termékeit ők álmodják meg és készítik. Kiemelte, milyen büszke a házi készítésű méhviasz gyertyájukra. Luca marketing területen dolgozott, mielőtt megnyitották az Iszkort, így a dizájn az ő területe.
A gasztronómia sikere töretlen
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye éttermei folyamatosan bizonyítják, hogy a vidéki gasztronómia is versenyképes lehet a legmagasabb szinten. Luca elmondta, hogy az élbolyban vannak.
Azt számoltuk, hogy Budapest és Veszprém megye után a mi vármegyénk büszkélkedhet a legtöbb Michelin-elismeréssel. Ha azt nézzük, hogy nem csak Borsod, hanem egész Kelet-Magyarország, akkor szerintem itt van a legtöbb elismerés, ami nagyon menő! A gasztronómia jó út.
Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.
boon.hu video
- Ezekről döntött a miskolci közgyűlés
- Megvan az összeg! Ennyi pénzt kap Miskolc a Barlangfürdő újranyitásához
- Színház a színházban: rejtély és szenvedély Miskolcon - fotók, videó
- Péntek délig nem ellenőrzik a diákok bérletét a MÁV és a Volán járatain!
- A bombariadók napján a diákok a békéért imádkoztak Miskolcon