2025.01.16. 09:00
A magyar gasztronómia kiválóságai találkoztak Emődön
Az emődi pincesoron találkoznak minden évben és osztják meg egymással tapasztalataikat. A gasztronómiai szakemberek természetesen nemcsak beszélgetnek ilyenkor, hanem szakmáznak is. Poráczki András a magyar népi sütő és hagyományok őrzője, az emődi tehéntánc autentikus készítője látta vendégül január 8-án mesterszakács barátait, Ferenczi Istvánt, Opóczky Istvánt illetve a program főszervezőjét, Orosz Lászlót.

Vényre íródnak Poráczki András vicces receptjei
Fotó: Vajda János
Az egy négyzetméterre jutó gasztronómiai szakemberek száma elég magas volt az emődi pincesoron, ezen a szerda délelőtti napon. Az éves találkozójukat tartották Poráczki András pincéjében a magyar gasztronómia kiemelkedő alakjai. Kérdésünkre szívesen beszéltek arról, hogy az évtizedes barátságuk mikortól datálódik.

Fotó: Vajda János
Gasztronómiai szakemberek és barátok is
Orosz László, a program főszervezője, a Royal magazinnál dolgozik, de ifjú korában a vendéglátós évek sem maradhattak ki az életéből.
Eredetileg vendéglátós szakmában dolgoztam, többek között a hetvenes években a Marina szállóban. Ez egy életre megragadt bennem és szerettem volna ezeket a kapcsolatokat megtartani, és szerettem volna a gasztronómiai szakembereket összefogni. Ez immár évek óta megvalósulni látszik, és bővíteni is szeretnénk a kört
- mondja el kérdésünkre László.
Bogácsi zsűrizéshez köthető az ismeretségünk
Opóczky István életműdíjas Venesz-díjas mesterszakács, az MNGSZ az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének tagja, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének tulajdonosa így vélekedik az eseményről:
Több mint ötven évig csináltam a szakmát, legutoljára a a Magyar Külügyminisztérium protokoll séfje voltam. Az aktív pályafutásom során tanítottam is és versenyekre is jártam. A baráti ismeretségünk is egy bogácsi zsűrizéshez kapcsolódik, ahol Poráczki András és csapata fantasztikus ételeket készített, ami annak ellenére, hogy amatőrök, nagyon finomra sikerültek.
Majd Emődön ő maga is csinált főzőversenyeket, és meghívott zsűrizni, így alakult ki a barátság közöttük. Most már ennek köszönhetően évente akár többször is találkoznak a borospincéjében, ahol borozgatnak, beszélgetnek, többek között szakmai dolgokról is, teszi hozzá a mesterszakács.
Emődi pincebarátok találkozója 01.08.
Fotók: Vajda JánosEgy amatőr is főzhet profin
Ferenczi István Venesz- és életműdíjas díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend szakácsszekciójának a vezetője, a Szabadtűzi Lovagrendnek a főkancellárja, szintén kiemeli, hogy egy amatőr is lehet profi.
Itt most egy baráti társaságban vagyunk, és el kell, hogy mondjam, azon a bizonyos bogácsi rendezvényen, ahol Poráczki András részt vett és megismerkedtünk, feltűnt, hogy a humor, ami emberként sajátja, a főzésében is benne van. Azt tudom róla elmondani, hogy olyan ételeket tud varázsolni, ami profi színvonal
- dicséri a vendéglátót az életműdíjas szakács.
A jó hangulatú baráti találkozó egy közös főzéssel folytatódott, majd az idei emődi pincesorra tervezett program is szóba került.
Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.
boon.hu video
- Átépítik az arnóti körforgalmat, hogy enyhítsék a dugókat az M30-as helyreállításáig (fotókkal, videóval)
- Lélegzetelállító jégcsodává változott a lillafüredi vízesés – fotókkal, videóval
- A Drótos-hegyre költözhet az állatsimogató
- Ingyen sem kellett senkinek egy állami kastély Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében - képekkel
- Megszereztük a számokat: ennyien voltak a Kocsonyafesztiválon!