boon.hu video

2025.01.16. 09:00

A magyar gasztronómia kiválóságai találkoztak Emődön

Az emődi pincesoron találkoznak minden évben és osztják meg egymással tapasztalataikat. A gasztronómiai szakemberek természetesen nemcsak beszélgetnek ilyenkor, hanem szakmáznak is. Poráczki András a magyar népi sütő és hagyományok őrzője, az emődi tehéntánc autentikus készítője látta vendégül január 8-án mesterszakács barátait, Ferenczi Istvánt, Opóczky Istvánt illetve a program főszervezőjét, Orosz Lászlót.

Vényre íródnak Poráczki András vicces receptjei

Fotó: Vajda János

Az egy négyzetméterre jutó gasztronómiai szakemberek száma elég magas volt az emődi pincesoron, ezen a szerda délelőtti napon. Az éves találkozójukat tartották Poráczki András pincéjében a magyar gasztronómia kiemelkedő alakjai. Kérdésünkre szívesen beszéltek arról, hogy az évtizedes barátságuk mikortól datálódik.

gasztronómiai szakemberek
Gasztronómiai szakemberek találkozója Emődön 
Fotó: Vajda János

Gasztronómiai szakemberek és barátok is

Orosz László, a program főszervezője, a Royal magazinnál dolgozik, de ifjú korában a vendéglátós évek sem maradhattak ki az életéből.

Eredetileg vendéglátós szakmában dolgoztam, többek között a hetvenes években a Marina szállóban. Ez egy életre megragadt bennem és szerettem volna ezeket a kapcsolatokat megtartani, és szerettem volna a gasztronómiai szakembereket összefogni. Ez immár évek óta megvalósulni látszik, és bővíteni is szeretnénk a kört

- mondja el kérdésünkre László.

Bogácsi zsűrizéshez köthető az ismeretségünk

Opóczky István életműdíjas Venesz-díjas mesterszakács, az MNGSZ az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének tagja, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének tulajdonosa így vélekedik az eseményről:

Több mint ötven évig csináltam a szakmát, legutoljára a a Magyar Külügyminisztérium protokoll séfje voltam. Az aktív pályafutásom során tanítottam is és versenyekre is jártam. A baráti ismeretségünk is egy bogácsi zsűrizéshez kapcsolódik, ahol Poráczki András és csapata fantasztikus ételeket készített, ami annak ellenére, hogy amatőrök, nagyon finomra sikerültek.

Majd Emődön ő maga is csinált főzőversenyeket, és meghívott zsűrizni, így alakult ki a barátság közöttük. Most már ennek köszönhetően évente akár többször is találkoznak a borospincéjében, ahol borozgatnak, beszélgetnek, többek között szakmai dolgokról is,  teszi hozzá a mesterszakács.

Egy amatőr is főzhet profin

Ferenczi István Venesz- és életműdíjas díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend szakácsszekciójának a vezetője, a Szabadtűzi Lovagrendnek a főkancellárja, szintén kiemeli, hogy egy amatőr is lehet profi.

Itt most egy baráti társaságban vagyunk, és el kell, hogy mondjam, azon a bizonyos bogácsi rendezvényen, ahol Poráczki András részt vett és megismerkedtünk, feltűnt, hogy a humor, ami emberként sajátja, a főzésében is benne van. Azt tudom róla elmondani, hogy olyan ételeket tud varázsolni, ami profi színvonal

- dicséri a vendéglátót az életműdíjas szakács.

A jó hangulatú baráti találkozó egy közös főzéssel folytatódott, majd az idei emődi pincesorra tervezett program is szóba került.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában